Kako je obarana vrednost zgrade MUP-a

Izvor: Politika, 09.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je obarana vrednost zgrade MUP-a

Žarko Pavlović, kupac bombardovane zgrade savezne policije, učestvovao na tri od četiri tendera, cena svaki put išla dole

Tri propala tendera i četvrti koji bi danas trebalo da bude zaključen potpisivanjem ugovora sa izraelskom kompanijom "Total holidej" i "dežurni" posrednik u kupovini – Žarko Pavlović, ukratko glasi dosije prodaje zgrade bivšeg Saveznog Ministarstva unutrašnjih poslova u Ulici kneza Miloša u Beogradu (srušena 1999. godine u NATO bombardovanju) >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koja bezmalo već godinu dana čeka kupca. Žarko Pavlović, potvrdio je za "Politiku" da će danas potpisati ugovor sa Republičkom direkcijom za imovinu vredan 29,1 milion evra, ali ovoga puta kao suvlasnik izraelske kompanije, a ne kao predstavnik "Prajvat prodžekt menadžmenta" koji je pobedio na prethodnom, majskom tenderu kada je ponudio 34,5 miliona.

"Total holidej", firma registrovana u Beogradu, ponudila je za kupovinu objekta 29, 1 milion evra, što je tek za oko 300.000 evra više od minimalne cene objavljene u četvrtom po redu javnom oglasu za prodaju ovog kompleksa na ekskluzivnoj lokaciji u Beogradu.

Republička direkcija za imovinu očigledno ima ozbiljan problem u pronalaženju pouzdanog investitora za zdanje MUP-a čiju prodaju prati niz propalih tendera i kontraverzi. Prvi javni konkurs poništen je zbog "tehničkih manjkavosti", drugi tender je pao posle tvrdnji predstavnika firme PPM da bankovne garancije pobednika "Soravija grupe" nisu valjane, dok je prethodni doživeo neuspeh u maju ove godine, jer firma PPM, koja se obavezala da će za kupovinu kompleksa isplatiti 34,5 miliona evra na račun Direkcije nije uplatila ni dinara do ugovorenog roka. Iako je ovlašćeni predstavnik firme PPM-a Žarko Pavlović tada slavio pobedu nad austrijskom "Soravijom" (koja je diskvalifikovana) i najavljivao izgradnju ekskluzivnog poslovno-stambenog kompleksa ovaj poduhvat je propao. Međutim, Pavlović, koji po pisanju nekih beogradskih medija nikada nije osporavao svoju kontroverznu biografiju, sada nastupa kao punomoćnik i suvlasnik kompanije "Total holidej" koja bi danas sa Direkcijom trebalo da potpiše ugovor.

Ali, Srboljub Panić, zamenim direktora Republičke direkcije za imovinu, u ovome ne vidi ništa sporno i ističe da "direkciji nije važan čovek koji se pominje u poslu već do toga da za određenu državnu nepokretnost dobije ekvivalentan novčani iznos".

Komentarišući poslednji tender, Panić ističe da je ovoga puta bila potpuno specifična situacija, prijavilo se četiri ponuđača, ali su samo dve ponude bile validne.

– Prvoplasirana kompanija "Placa centar", čiji je suvlasnik takođe Pavlović, zvanično je ponudila 35,5 miliona evra, ali njeni predstavnici nisu došli u zakazanom terminu da zaključe ugovor. Zbog toga smo aktivirali bankarske garancije i naplatili pet odsto od ponuđene cene, a potom pozvali drugorangiranu firmu "Total holidej" da potpiše ugovor – rekao je Panić. Prema njegovim rečima, 29,1 miliona evra, koliko je ponudio "Total holidej", jeste samo neznatno više od minimalne cene, ali će za Direkciju biti uspeh ukoliko ugovori posao, naplati ovaj iznos u narednih 20 dana i najzad proda zgradu saveznog MUP-a.

– Evidentno je da imamo poteškoće u vezi s prodajom ovog kompleksa. Nije nam jasno zbog čega, da je lokacija preskupa ne bi na svakom tenderu imali toliko zainteresovanih sa visokim ponudama. Prigovor poslednjeg najboljeg ponuđača je, recimo, bio da je naknadno saznao da na ovom placu ne može da izgradi onoliko hiljada metara kvadratnih stambeno-poslovnog prostora koliko je planirao da bi mu se ova investicija isplatila – istakao je sagovornik "Politike".

Panić je naglasio da ovakvi komentari ne mogu biti opravdani, jer je svakom zainteresovanom ponuđaču ostavljeno mesec dana, od trenutka objavljivanja tendera, da se detaljno raspita o uslovima gradnje.

Zdanje u Ulici kneza Miloša, projektovao je Ludovik Tomori, a građena je neposredno posle Drugog svetskog rata.

I. Albunović
V. Jokanović

[objavljeno: 09.08.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.