Kako je Agrobanka ojadila „Malu Bosnu”

Izvor: Politika, 17.Avg.2012, 23:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je Agrobanka ojadila „Malu Bosnu”

Poljoprivredno dobro sa 500 hektara bilo garant za višemilionske kredite, a oni su se prelivali u druge firme vlasnika Predraga Mališanovića

Subotica – Poljoprivredno dobro „Mala Bosna” u restrukturiranju angažovalo je stručni tim koji treba da podnese krivičnu prijavu protiv rukovodstva Agrobanke, ali i prethodnog vlasnika ovog dobra Predraga Mališanovića, kao i prijavu protiv s njim povezanim pravnim licima.

Kako je „Politici” predočeno, na >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sednici Upravnog odbora „Male Bosne” zaključeno je da je neophodno pokretanje krivičnog postupka u vezi sa 404,6 miliona dinara garancije Agrobanke prema „Maloj Bosni”, kao i za kredit kod iste banke u iznosu od 230 miliona dinara. Trenutno rukovodstvo „Male Bosne” u restrukturiranju smatra da je ovo poljoprivredno dobro pretrpelo štetu zbog nezakonitih radnji odgovornih lica u Agrobanci i Mališanovića. Osim toga, Upravni odbor traži da se nova krivična prijava poveže sa već prethodno podnetim krivičnim prijavama protiv Mališanovića. Inače, ime Predraga Mališanovića pominje se kao jednog od najvećih korisnika kredita Agrobanke, koje je podizao za račun svog preduzeća „Azohem”.

Do 28. maja 2010. godine Mališanović je upravljao poljoprivrednim gazdinstvom „Mala Bosna”. Poduži izveštaj o komplikovanim finansijskim transakcijama između ovog dobra i Agrobanke podnet je članovima Upravnog odbora „Male Bosne” i u tom izveštaju se zaključuje da su „postojeći odnosi preduzeća i Agrobanke AD Beograd posledica nezakonitih radnji ili propusta lica kod obe strane”, a kao argument za tu tvrdnju navodi se da je garancija za 404,6 miliona dinara kredita izdata pre odluke Izvršnog odbora Agrobanke, garancija je izdata na iznos koji je višestruko premašivao imovinu „Male Bosne”, ugovor o garanciji za „Malu Bosnu” potpisalo je lice bez prethodne saglasnosti organa preduzeća i Agencije za privatizaciju. U ovom izveštaju Agrobanka Beograd tereti se što nije otkazala garanciju iako je znala, ili morala da zna, da „Mala Bosna” ne izvršava svoje obaveze prema Republičkoj direkciji za robne rezerve, za šta je garancija data, zatim da banka nije koristila instrumente obezbeđenja koje su izdala preduzeća „Azotara” i „Azohem” takođe u vlasništvu Mališanovića, a osporava se da je „Mala Bosna” pšenicu skladištila u pojedinim firmama za koje je Direkcija utvrdila da ne poseduju realne kapacitete skladištenja.

.................................................

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 18. avgusta. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite OVDE.

Aleksandra Isakov

objavljeno: 18.08.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.