Izvor: B92, 19.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako i zašto intervju s Ulemekom

Beograd -- Milorad Ulemek, osuđen na 137 godina zatvora, ponovo je vraćen na javnu scenu zahvaljujući pisanju dva beogradska lista.

Kurir i Glas javnosti objavili su prvi deo intervjua sa njim iako protiv njega još traje postupak za udruživanje u zemunski klan, pravosnažno je osuđen za ubistvo Ivana Stambolića i nepravosnažno za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića. Postavlja se pitanje kako je uopšte dao intervju kada predsednica sudskog veća za to nije dala odobrenje. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Odgovorni sumnjaju i u autentičnost intervjua.

Da bi pritvorenik dao intevju, neophodno je odobrenje predsednika sudskog veća. Međutim, sudija Nata Mesarović, koja predsedava veću u postupku za ubistvo premijera, takvo odobrenje nije dala, kaže za B92 portparolka Specijalnog suda Maja Kovačević.

Ona kaže da nijedna novinska kuća nije čak uputila ni zahtev da razgovara sa Ulemekom. "Takvu dozvolu niti smo dali niti odbili da damo jer jednostavno nemamo takav zahtev", kaže ona.

"Imam informaciju da je predsednik veća, sudija Mesarević, obaveštena iz Centralnog zatvora da Milorad Ulemek ne poseduje mobilni telefon i ne poseduje laptop", kaže ona.

"Nemamo informaciju da ga je posećivao novinar, nemamo informaciju da je dat taj konkretni intervju. Mi nemamo informaciju čak ni da li je to autentičan intervju", rekla je Kovačevićeva.

U autentičnost sumnjaju i u Upravi za izvršenje zavodskih sankcija. Damir Joka, načelnik odeljenja za tretman u toj upravi, kaže da su proverom utvrdili da Ulemek nije kontaktirao ni sa jednim novinarom.

Joka tvrdi da se Ulemekova ćelija redovno provereva i da on nema nijedno od sredstava za telekomunikaciju kojim bi mogao da komunicira sa novinarima.

Međutim, razgovori sa advokatom, porodicom ili lekarom samo se nadziru, ali sadržaj tih razgovora se ne kontroliše.

"Mi imamo za obavezu da sprovedemo samo obezbeđenje tog razgovora bez uvida u sadržaj razgovora. Ono što unosi ili iznosi njegova porodica kontroliše se samo sa bezbednosnog aspekta", kaže on.

"Znači, sadržaj pisama koje mu donosi porodica ili koja iznosi se ne kontroliše. Kontroliše se samo u smislu da se ne unese neko nedozvoljeno sredstvo ili supstanca", navodi on.

Jedina mogućnost je upravo ta da je Ulemeku neko dostavio pitanja i prosledio odgovore. U sudu nam je rečeno da će sudija Nata Mesarović tražiti listu svih poseta.

On ima pravo na posetu porodice i advokata, a kako saznaje B92, jednom mesečno ga posećuje i zubar.

Advokat Milorada Ulemeka, Slobodan Milivojević nije za B92 hteo da kaže da li je on prosledio pitanja za intervju. Kako je objasnio, on iz principa ne sarađuje sa B92.

Ono što je poznato je da mu upravo advokati obezbeđuju papir kako bi mogao da piše knjige i priprema odbranu.

Zašto sada

Novinar nedeljnika Vreme Dejan Anastasijević ocenjuje da ovaj intervju nije slučajno objavljen i da se poklapa sa onim što je prethodnih dana govorio svedok na suđenju zemunskom klanu Aleksanadr Simović.

"Možemo da vidimo da ono što on govori i ono što Legija govori se dosta poklapa. Ja bih rekao da se tu radi o jednoj kampanji, čiji je cilj pritisak na sud jer upravo u ovom trenutku sudija Nata Mesarović piše obrazloženje Miloradu Ulemeku za ubistvo premijera i ja mislim da se s jedne strane radi o tome i o pritisku na Vrhovni sud, koji će kasnije razmatrati žalbe na tu presudu", kaže on.

"Radi se o vrlo širokoj kampanji koja ima za cilj da od Legije napravi heroja", navodi Anastasijević.

Anastasijević kaže da je jasno da je prekršen Zakonik o krivičnom postupku i dodaje da nadležni organi ne bi smeli da dopuste da ceo slučaj prođe bez sankcija.

Najveću sumnju u autentičnost intervjua stvara to što ispod teksta nema potpisa novinara. Pomoćnik ministra kulture, zadužen za medije, Dragan Janjić kaže da Ministarstvo nema zakonske mogućnosti da pokrene postupak protiv listova.

Sve što može je da upozori da su Kurir i Glas javnosti narušili pravila dobrog ponašanja u novinarstvu, kaže Janjić za B92.

"To pre svega može da se tumači kao uplitanje medija u sam proces jer je medij dao pun prostor čoveku koji to što ima da kaže treba da kaže na sudu", kaže on.

"A druga stvar, pojavljuje se u dva medija i to znači da ljudi i grupe osuđene za najteže zločine imaju mogućnost da vode kampanje u medijima. To nije u javnom interesu i ko to ne razume, bojim se da ne razume prirodu funkcionisanja samog demokratskog sistema", kaže Janjić.

Bilbija: Nisu prekršena pravila ni zakoni

Urednik listova Kuriri i Glas javnosti Đuro Bilbija za B92 kaže da je intervju sa Ulemekom autentičan, da je u pitanju istraživačko novinarstvo kojim nisu prekršena pravila novinarske profesije niti zakonske i moralne norme.

On kaže da su pitanja Ulemeku upućena "određenim kanalima", ali ne želi da otkrije koji su to kanali kojima su pitanja dostavljena u Centralni zatvor.

"Mi smo svojim kanalima uputili Miloradu Ulemeku Legiji odgovarajući broj pitanja. Ne krijemo koliko ih je bilo, ne krijemo ni šta smo pitali, nećemo kriti ništa ni objavljujući taj atipični intervju", kaže on.

"Intervju je napravljen tako što su njemu bila upućena pitanja i on je na ta pitanja odgovorio i onda su mu bila na njegove odgovore bila upućena dodatna i precizirajuća pitanja i podpitanja. I to je ono što ja mogu da kažem, a sve ostalo je naša profesionalna stvar i naša tajna", kaže Bilbija.

Bilbija, pravdajući objavljivanje intervjua sa Ulemekom, navodi i da su američki mediji objavili mnoge intervjue sa Li Harvijem Osvaldom, ubicom američkog predsednika Džona Kenedija.

Međutim, podsećamo da je Li Harvi Osvald ubijen dva dana posle ubistva Kenedija, tako da američki mediji nisu ni mogli da sa njim razgovaraju, kako to tvrdi urednik Glasa i Kurira.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.