Kada će biti rešena ubistva novinara?

Izvor: Politika, 23.Nov.2013, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kada će biti rešena ubistva novinara?

Šta koči i ko obećava rasvetljavanja likvidacije Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović i Milana Pantića

Pored ubistva Slavka Ćuruvije, istraga nikako da odgovori i na pitanja ko je ubio novinarku „Duge” Radislavu Dadu Vujasinović, kao i novinara „Večernjih novosti” Milana Pantića.

Slavko Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. godine u haustoru zgrade u kojoj je živeo, u Svetogorskoj ulici. Posle petooktobarskih promena otkriveno je da je Ćuruviju u okviru >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << akcije „Ćuran” danonoćno pratilo 27 agenata Službe beogradske Državne bezbednosti, i da su povučeni sa zadatka svega nekoliko trenutaka pre ubistva. Tokom istrage je na predlog specijalnog tužioca za organizovani kriminal, saslušano oko 100 svedoka. Krajem 2007. godine, tužilac je opet dostavio zahtev za sprovođenje novih istražnih radnji.

Dada Vujasinović nađena je mrtva u svom stanu 9. aprila 1994. Saopšteno je da je počinila samoubistvo iz lovačke puške. Međutim, prema nalazu balističara Vlade Kostića iz 2008, njena smrt je „uzrokovana delovanjem drugog lica”. Posle tog veštačenja, tužilaštvo je u januaru 2009. pokrenulo pretkrivični postupak za ubistvo i zatražilo od policije da otkrije ubicu.

Već 19 godina nema odgovora na pitanja o smrti novinarke koja je postala poznata zbog pisanja o događajima na ratištu i kriminalu u tada visokotiražnom listu „Duga”. Tokom istrage sklonjeni su dokazi, kao što su odeća Dade Vujasinović i filcani čepovi iz patrona za lovačku pušku koji nepobitno potvrđuju da su ispaljena dva hica. Urađen je niz protivrečnih medicinskih i balističkih nalaza koji su ometali istragu i još niko nije postavio pitanje odgovornosti onih koji su to činili i, skrivanjem istine, postali saučesnici.

U Dadinom stanu zatečen je nered, na zidu oštećene slike, istrgnut je luster. Nađeni su pramenovi njene kose na trosedu, kao i krvavi otisci prstiju na rubovima fotelje. Tokom policijskog uviđaja nisu uzeti otisci sa puške. Mnogo je onih koji su obećali da će ubistvo Dade Vujasinović biti rasvetljeno.

Nekadašnji načelnik Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a Srbije Radovan Knežević obećavao je još 2001. godine: „Policija neće stati dok ne reši ovaj slučaj.” Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je 2006. godine: „Bez kažnjavanja ubica novinara Ćuruvije, Dade Vujasinović i Milana Pantića ne može biti ostvarena sloboda medija, niti demokratizacija našeg društva.”

Republički javni tužilac Zagorka Dolovac izjavila je u aprilu 2011. godine: „Sve preduzete radnje trebalo bi da pomognu u otkrivanju okolnosti ubistva Dade Vujasinović i mišljenja sam da će doći do pomaka u otkrivanju počinilaca ubistva, iako je prošlo mnogo godina. Dok sam ja na ovom mestu neću stati dok zločini nad novinarima u Srbiji ne budu rasvetljeni.”

Novinar Milan Pantić ubijen je na ulazu u zgradu u kojoj je živeo u Ulici Branka Radičevića u Jagodini, 11. juna 2001. Usmrćen je udarcima tupim predmetom u glavu dok se vraćao iz prodavnice. Policija je posle ubistva raspisala nagradu od 300.000 maraka, ali ubica nije nađen. Tokom istrage provereno je više od 2.000 ljudi i obavljeno nekoliko stotina razgovora.

Pantić je likvidiran posle serije tekstova o ekonomskom kriminalu u pomoravskom regionu, zloupotrebama u privatizacijama i poslovanju opštinskih vlasti. Njegove kolege iz Jagodine odmah su upozorile da ubice i naručioce treba tražiti među jagodinskim krimi-grupama. Prema tvrdnjama članova porodice pokojnog novinara, Pantiću je pre ubistva više puta prećeno telefonom.

Svi ministri unutrašnjih poslova od 2001. do danas, Dušan Mihajlović, Dragan Jočić i Ivica Dačić, osnivali su specijalističke radne grupe u Upravi kriminalističke policije koja se bavila rasvetljavanjem Pantićevog ubistva, a svake godine u junu neki predstavnik policije u Jagodini ili centrale u Beogradu izjavi kako su svi kapaciteti lokalne policije angažovani na nalaženju ubica.

D. Čarnić

objavljeno: 23.11.2013.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Kada će se rešiti ubistva novinara?

Izvor: B92, 23.Nov.2013

Beograd -- Pored ubistva Slavka Ćuruvije, istraga nikako da odgovori i na pitanja ko je ubio novinarku Duge Dadu Vujasinović, kao i novinara Novosti Milana Pantića...Slavko Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. godine u haustoru zgrade u kojoj je živeo, u Svetogorskoj ulici. Posle petooktobarskih...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.