Kad lovci na korupciju i sami postanu plen

Izvor: Politika, 09.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad lovci na korupciju i sami postanu plen

Bespravno zadržavanje oduzetih deviza, za šta je osumnjičen Dejan Svilar, možda je samo vrh ledenog brega

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i dalje se javno ne oglašava povodom izrečenih sumnji da su inspektori Prvog odeljenja beogradske policije, zaduženi za borbu protiv privrednog kriminala, smenjeni ili penzionisani zbog krivičnih prijava protiv bivših čelnika EPS-a, ali "Politikini" izvori u vrhu MUP-a, koji ne žele da budu imenovani, kategorički tvrde da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nema istine u tim glasinama. Takođe, odbijaju i svaku mogućnost da je afera o zloupotrebama u EPS-u samo repriza već viđenog slučaja "Kofer", kako je naš list juče nagovestio. Naime, zbog toga što je isto odeljenje policije (pa čak i isti inspektor, Dejan Svilar), umešano u oba slučaja, spekulisalo se da je možda reč o mogućem novom slučaju zloupotrebe policije u sukobu poslovnih aktera.

Ispostavilo se da Dejan Svilar nije pod istragom MUP-a ni zbog afere "Kofer", ni zbog prijava protiv ljudi iz EPS-a, već zbog toga što je bespravno zadržao konfiskovane devize umesto da ih preda sudu. "Politikin" izvor u MUP-u tvrdi da se Svilar pod internom istragom nalazio već nekoliko meseci, a krivična prijava protiv njega podnesena je juče.

Međutim, protiv inspektora Dejana Svilara, koji je rukovodio akcijom "Kofer" i koji je radio na prikupljanju dokaza protiv četiri bivša čelnika EPS-a, uskoro će najverovatnije biti pokrenuta i istraga Sektora unutrašnje kontrole jer postoje ozbiljne sumnje da je afera "Kofer" iz 2006. godine bila izrežirana i da je u njenom nameštanju učestvovao Svilar.

Svilar je, kažu naši sagovornici, blizak prijatelj Vladana Zagrađanina, visokog funkcionera Socijalističke partije Srbije i jednog od aktera ove afere, sa kojim je išao u srednju školu.

Policija ima i određene informacije da je Svilar blizak i sa Sekulom Pijevčevićem, takođe akterom ove afere, koji je sada optužen za pripadnost "stečajnoj mafiji".

Do inspektora unutrašnje kontrole došle su i informacije da je Svilar zajedno sa Pijevčevićem kupovao kofer u koji je spakovan novac za navodno podmićivanje Dejana Simića, u to vreme viceguvernera Narodne banke Srbije. Kofer je kupljen u jednoj radnji u Balkanskoj ulici u Beogradu.

Sagovornici "Politike" iz MUP-a, kažu da su neke kockice oko slučaja "Kofer" konačno počele da dolaze na svoje mesto.

Inspektorima koji su pored Svilara radili na slučaju, drugim profesionalnim policajcima, ali i javnosti, bilo je nerazumljivo zašto je akcija hapšenja Simića i Zagrađanina izvedena prerano, odnosno zašto nisu uhapšeni u trenutku primopredaje novca kako se to radi da bi se na sudu dokazalo krivično delo primanja i davanja mita.

Naime, prilikom upada u stan Dejana Simića, policija je na jednom tabureu pronašla neotvoren kofer sa novcem, ali taj novac viceguverner nije ni pipnuo, zbog čega nisu postojali njegovi otisci ni na koferu ni na novcu. Samim tim, njega nisu mogli da terete za krivično delo primanja mita.

Sada kada se zna da je Svilar bio blizak prijatelj sa Zagrađaninom i sa Pijevčevićem, kao i da je lično rukovodio akcijom, onda sumnje u zloupotrebu policije od strane nekoliko ljudi, u ovom slučaju postaju krajnje ozbiljne.

Policija sada misli da je Pijevčević izrežirao hapšenje Simića zato što ga je smatrao odgovornim za gubitak licence za rad Kreditno eksportne banke.

U međuvremenu je policija uspela da pronađe validne dokaze koji Svilara dovode u vezu sa zloupotrebom službenog položaja u slučaju zataje konfiskovanog novca. Svilar je osumnjičen da je pre sedam godina zadržao 810 nemačkih maraka koje je oduzeo od osumnjičenog.

Kako saznajemo, 1999. godine Svilar je uhapsio izvesnog Emila Orahoveca Barića, osumnjičenog za prevare, i podneo krivičnu prijavu protiv njega. Od Barića je tom prilikom oduzet i novac njegovih žrtava, kojih je bilo ukupno sedam.

Svilar je zadržao 810 nemačkih maraka koje su pripadale jednoj njegovoj poznanici, žrtvi prevaranta, iako je po zakonu taj novac morao da preda u depozit suda ili u depozit Narodne banke.

Svilar je tek u martu 2006. godine pozvao tu poznanicu u prostorije Prvog odeljenja beogradske policije i vratio joj novac, i to bez neophodne saglasnosti tužilaštva i suda. Onda je seo i sam napisao potvrdu o vraćanju novca, potpisao je i pečatirao.

Istraga je pokazala da je žena odmah otišla do šaltera Komercijalne banke koja se nalazi u zgradi SUP-a u Beogradu i razmenila tada nevažeće nemačke marke u evre. Izvori "Politike" iz policije kažu da postoje indicije da je ta žena novac vratila Svilaru nekoliko dana kasnije, iako ne postoje validni dokazi za to.

Sagovornici "Politike", upoznati sa istragom protiv Svilara, kažu da se na prikupljanju dokaza protiv njega radi već nekoliko meseci. Isti izvori tvrde da je slučaj podnošenja krivične prijave protiv bivših funkcionera Elektroprivrede Srbije, na kojem je bio angažovan Svilar, koincidirao sa finalizacijom prikupljanja dokaza protiv njega.

Ne isključuje se ni mogućnost da je Svilar znao da ga istražuje unutrašnja kontrola, pa je odlučio da obezbedi sebi zaleđinu tako što je napisao krivičnu prijavu zbog zloupotreba u poslovanju EPS-a. To bi moglo da objasni zbog čega nisu uhapšeni bivši funkcioneri EPS-a, što bi trebalo da bude uobičajen postupak policije prilikom rasvetljavanja ovako velikih finansijskih malverzacija.

To bi moglo da objasni i činjenicu da Svilar o podnošenju krivične prijave nije obavestio nikog od svojih pretpostavljenih starešina.

Svilar je, da podsetimo, dospeo u žižu javnosti pre nekoliko dana kada je objavljeno da je zajedno sa još dvojicom kolega degradiran zbog pisanja krivične prijave protiv bivših čelnika EPS-a. Prema objavljenim informacijama, Svilar je zajedno sa inspektorom Predragom Pavlicom dobio rešenje o premeštanju na niža radna mesta, dok je inspektor Petar Damjanac, koji je pisao i prosledio tu krivičnu prijavu, dobio rešenje o penzionisanju.

Takođe se spekulisalo da je i načelnik beogradske policije Milorad Simić, razrešen dužnosti zbog ove afere. Međutim, obavešteni sagovornici "Politike" iz MUP-a objašnjavaju da je načelnik Simić penzionisan jer je za to stekao uslove još pre godinu dana, dok je inspektor Damjanac otišao u penziju zbog novog zakona o platama i penzijama koji stupa na snagu početkom sledeće godine.

Tim zakonom će nepovoljnije biti obračunavane penzije, pa je nastao veliki problem zbog naglog odlaska iskusnih kadrova iz MUP-a, koji i inače ima teškoće sa nedovoljnom popunjenošću radnih mesta. Zbog toga je ministar policije Dragan Jočić još ranije napravio plan o postepenom odlasku u penziju kadrova koji ispunjavaju uslove za to.

Do sada je, po tom planu, penzionisano oko 3.000 ljudi. Inspektor Damjanac je, po tom spisku, trebalo da napusti MUP još pre tri meseca, pa razlog za njegovo penzionisanje nije u podnošenju krivične prijave protiv bivših čelnika EPS-a, objasnili su naši sagovornici u MUP-u Srbije.

Dušan Telesković

[objavljeno: 09.08.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.