Izvor: Blic, 12.Avg.2016, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KURAKOV PLAĆENIK NA SLOBODI Policija ih jurila da spreči ubistvo, a stigla ih samo OSLOBAĐAJUĆA PRESUDA

Vladislav Šljivančanin (40) iz Bara, koji je sa trojicom saučesnika u septembru prošle godine uhapšen zbog sumnje da je u Beogradu planirao likvidaciju, oslobođen je svih optužbi i na slobodi je, saznaje "Blic".

Spektakularna akcija policije u kojoj je, posle opsežne potere po celom gradu uhapšena ova četvorka, završena je oslobađajućom presudom za šefa grupe, uprkos njegovom bogatom policijskom dosijeu i garaži prepunoj dokaza.

Naime, policija je, prateći >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ovu četvorku došla do iznajmljene garaže u kojoj su nađeni: automatska puška sa okvirom punim municije, dve kutije sa municijom za automatsku pušku, garderoba za presvlačenje i kanta sa benzinom, kojim su natopili unutrašnjost vozila.

Ovi dokazi, karakteristični za izvršenje najtežih mafijaških ubistava u Beogradu bili su dovoljni da policija, kako je navela u saopštenju, uhapšene osumnjiči za planiranje izvršenja likvidacije u Beogradu.

Osim toga, u stanovima koji su osumnjičeni koristili nađeni su i pištolj sa prigušivačem sa okvirom, dva rezervna okvira puna municije, i pištolj sa metkom u cevi.

EKSKLUZIVNO Otkrivamo ko su uhapšeni koji su planirali ubistva po Beogradu

Sva četvorica, Šljivančanin i trojica njegovih saučesnika Al­mir Dra­gi­šić (31), Ste­fan Man­dić (26), i Dra­gan Đo­kić (31) su odmah uhapšeni, a protiv njih je podneta krivična prijava, a zatim i optužnica kojom se terete za udruživanje radi vršenja krivičnih dela, nedozvoljeno držanje, nošenje i promet oružja i falsifikovanje isprava.

Suđenje koje je vođeno u Drugom osnovnom sudu u Beogradu, od marta ove godine završeno je 15. jula presudom kojom su sva četvorica oslobođena optužbi za udruživanje radi vršenja krivičnih dela, a za koje im je pretila višegodišnja zatvorska kazna.

- Prvostepenom presudom, Vladislav Šljivančanin i Dragan Đokić oslobođeni su po svim tačkama optužnice. Stefan Mandić i Almir Dragišić oslobođeni su za udruživanje radi vršenje krivičnih dela i falsifikovanje isprava, ali su osuđeni za nedozvoljeno nošenje, držanje i promet oružja. Mandić je osuđen na 18 meseci zatvora, a Dragišić na 11 meseci. Obojica su osuđeni i na novčanu kaznu od 20.000 dinara i bezbednosnom merom oduzimanja predmeta (pronađenog oružja) - kažu u Drugom osnovnom sudu.

U pritvoru je zadržan samo Stefan Mandić, dok su ostali, po izricanju presude pušteni na slobodu.

Prema saznanjima "Blica" upravo je Mandić, koji je i najmlađi u grupi, tokom suđenja na sebe preuzeo krivicu za nađeno oružje.

Bogata kriminalna karijera

Oslobođeni Šljivančanin po izlasku iz pritvora vratio se u Crnu Goru. Tokom boravka u zatvoru, u javnost je isplivala njegova bogata kriminalna karijera, budući da je stalno pod prismotrom srpskih službi bezbednosti.

Upravo prema njihovim saznanjima, Šljivančanin je važio za "pucača" Miroslava Mikija Kuraka, odbeglog pripadnika nekadašnje DB, optuženog za ubistvo Slavka Ćuruvije. Bio je angažovan i kao obezbeđenje Franka Simatovića Frenkija, osnivača zloglasne JSO, a kriminalnu karijeru je započeo kao član grupe Bugarina Danijela Stojanova Bakrdžijeva, zvanog Fis, koji je učestvovao na ratištu u BiH kao pripadnik jedinice “Sivi vukovi” pod komandom Srđana Kneževića. Bakrdžijev je prema operativnim podacima srpskih službi, poginuo 2002. u Holandiji kada je greškom aktivirao eksplozivnu napravu spremljenu za likvidaciju koju je navodno tada naručio Sreten Jocić, zvani Joca Amsterdam.

Šljivančanin je nastavio da se bavi kriminalom, uglavnom pljačkama banaka, a u međuvremenu je oformio novu ekipu. Sa njim uhapšeni Dragišić, rodom iz Knina i Mandić iz Bara, nisu odranije bili poznati policiji, dok se Đokić operativno dovodio u vezu sa pucnjavom u oktobru 2008. u Beogradu, kada je ranjen diler Nikola Nikolić.

U Drugom osnovnom sudu kažu da još važi rok za žalbe u ovom slučaju i napominju da se radi o prvostepenoj presudi, koja još nije pravosnažna.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.