KRALJ KOCKE ATENTATOR

Izvor: Kurir, 07.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KRALJ KOCKE ATENTATOR

Rade Kotur je pored naručenih ubistava Ratka Đokića, Saše Petrovskog i Vuka Sarovića kod sebe imao spisak za odstrel sa imenima desetak ljudi, za likvidacije plaćao i po 100.000 evra

STOKHOLM - Ekipa švedskog „Insajdera“ TV 3 napravila je opširan tekst o Radetu Koturu, „kralju kocke“ koji je pre nekoliko dana uhapšen u Engleskoj pod sumnjom da je naručio najmanje tri ubistva, a planirao još desetak. Kotur je osumnjičen da je naručio ubistvo Ratka Đokića, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i za još najmanje dva atentata. Smrt po nalogu Kotura izbegli su Saša Petrovski, 16. septembra 2002. godine u predgrađu Stokholma, i Vuk Sarović, 31. maja 2004. godine u Geteborgu. Švedsko tužilaštvo je obelodanilo da postoji svedok koji tvrdi da je Kotur sačinio listu od desetak ljudi za odstrel i da pored imena jednog švedskog biznismena stoji brojka od 100.000 evra, koliko je Kotur, naime, bio spreman da plati za njegovu likvidaciju.

Ekipa švedske televizije detaljno je istražila Koturov biznis:

- Mašine su postavljene svuda. Po restoranima, kafićima, trafikama i svuda gde je moglo. Ilegalne mašine za kocku obrću milijarde godišnje, i to su pare koje idu pravo u džepove kriminalnih bandi. Pretnje, reketiranje i ubistva postaju sve češći u poslovima u vezi sa aparatima za kocku i kockarnicama koje kontrolišu bande. Nema nikakvih granica u načinima za uklanjanje konkurencije, plaćene ubice se dovode sa Balkana i iznajmljuju da urade prljave poslove, a u ovom programu ćemo pričati o jednom od najznačajnijih mafijaških ubistava poslednjih godina - kaže voditelj u uvodu.

Tražimo glavnog čoveka „kockarske mafije“, koji je naručio ubistvo Ratka Đokića. „Insajder“ pita Nenada Mišovića, osuđenog za ubistvo Đokića, ko je naručio ubistvo R. Đokića. Mišović odgovara: „Ubistvo je naručio Rade Kotur.“

„Insajder“ je došao do telefona R. Kotura i zove ga, a razgovor se snima. „Insajder“ na engleskom pita s kim razgovara, a odgovor je: Rade Kotur! „Insajder“ nastavlja program sa komentarom: „Pre dve nedelje je policija u Nemačkoj, Engleskoj i Švedskoj pokrenula operaciju protiv velike kriminalne kompanije u kojoj je glavni čovek Rade Kotur uhapšen u luksuznom delu Londona zahvaljujući ‘Insajderovom’ istraživanju.

Deset osoba je uhapšeno i određen im je pritvor, preko 400 mašina za kocku je zaplenjeno samo u Švedskoj. Ova policijska operacija zove se ‘Las Vegas’ i ona je samo deo pokrenute operacije protiv organizovanog kriminala koja je nazvana ‘Operacija Alkatras’. U ovom slučaju radi se o industriji koja obrće više milijardi godišnje i koja se „iza paravana“ vodi uz pomoć pretnji i ubistava, a radi se o na izgled beznačajnim aparatima za kocku... Svaka mašina dnevno u proseku zaradi oko 50.000 švedskih kruna, što je oko 5.000 evra. Radi se o čistoj zaradi bez poreza, pravo ovim vlasnicima u džepove. Zamislite zaradu koju, na primer, R. Kotur (njegova firma RKC) ima kad se pretpostavlja da drži oko 1.000 mašina samo u Švedskoj“. Insajder nastavlja o Koturu i navodi da je on dosad, prema onom što je utvrđeno, zarađivao oko 400 miliona kruna godišnje.[ antrfile ]

KLJUČNI SVEDOK

Nenad Mišović (35) zvani Debeli iz Aranđelovca, koji je osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu jer je sačekao u kolima ubice i odvezao ih posle zločina, javno je optužio Kotura da je naručio ubistvo Ratka Đokića. Mišović je označen kao ključni svedok protiv Kotura.

- Kotur mi je rekao da ima posao za mene - da ubijem Ratka Đokića, jer mu je smetao u njegovom poslovanju s automatima. Odgovorio sam da mogu da ga štitim, ali da ne ubijam ljude - izjavio je za „Insajder“ Mišović,

koji je objasnio da je znao sve o pripremi te likvidacije. Znao sam da je Kotur našao druge ljude koje je angažovao da ubiju Đokića, ali lično nisam učestvovao u ubistvu - rekao je Mišović.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.