KRAĐA IDENTITETA Pod Vučićevim imenom prali pare čak do Kine

Izvor: Blic, 12.Apr.2015, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KRAĐA IDENTITETA Pod Vučićevim imenom prali pare čak do Kine

Među onima koji su krali identitete građanima Srbije, pa i Andreju Vučiću, nalaze se poreznici, biznismeni, privrednici...

Grafolozi utvrdili da je Vučićev potpis falsifikovan

Privedeni su i Budvanin Dragoslav Joksimović (53) i Beograđanin Aleksandar Jović (50), osumnjičeni da su ukrali identitet Andreju Vučiću. Oni su, kako se sumnja, sa falsifikovanom ličnom kartom na ime brata premijera Aleksandra Vučića otvorili fantomsku firmu “Asomakum”. Preko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << te firme su prali pare i novac od povraćaja PDV-a koristili za plaćanje fiktivnih obaveza preduzećima u Kini.

- Drago mi je da se u Srbiji poštuje pravo. Mnogi nisu verovali, ali tako je. I ne samo zato što je reč o mom bratu već i zbog stotina drugih oštećenih građana preko desetina fantomskih firmi i lažnih naloga, a da ne pričam za koliko je država oštećena. Zato je i važno da je policija odradila svoj posao - kaže za “Blic” premijer Aleksandar Vučić.

Ostalih 14 uhapšenih koji su na isti način ojadili druge građane su iz Beograda, Novog Sada, Jagodine i Crne Gore, a policija traga za još dve osobe. Kako “Blic” saznaje, u pitanju su uglavnom privrednici, zaposleni u hotelima i radnici Poreske uprave, a svi oni su i ranije privođeni na informativne razgovore. Među njima je i radnica Poreske uprave Snežana Jezdić, protiv koje je podneta krivična prijava.

Fantomska firma

Falsifikovanom ličnom kartom na ime Andreja Vučića Dragoslav Joksimović i Aleksandar Jović otvorili fantomsku firmu „Asomakum“.

Uhapšeni Joksimović bio je osumnjičen i 2009. za pranje 1,5 miliona evra i falsifikovanje dokumenata samo po drugačijoj šemi jer se radilo o sačinjavanju fiktivne dokumentacije o navodnoj isporuci robe koja se nije ni desila.

Pitanje poslovanja fantomskog preduzeća “Asomakum” pokrenuo je prošlog oktobra u Skupštini Zoran Živković, poslanik Nove stranke, da bi reagovao premijer tvrdnjom da je njegovom bratu ukraden identitet. Ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je tada da su grafolozi “nepobitno utvrdili” da je falsifikovan Vučićev potpis, ali i da postoji razlika u slici i serijskim brojevima na ličnoj karti.

Sporno preduzeće je osnovano 2010, a kao osnivač i vlasnik vodio se Andrej Vučić. U vezi sa tim slučajem u decembru 2010. u Poreskoj upravi Andrej Vučić je kao građanin dao izjavu da sa tom firmom nije povezan. Poreska policija je nekoliko meseci kasnije, u februaru 2011, sačinila službenu belešku da se ta firma “zbog falsifikata ne može dovesti u vezu sa Andrejem Vučićem, jer je osnovana posredstvom lažne lične karte”.

Naredne godine račun ove firme blokiran je zbog duga od 20 miliona dinara. U istrazi poslovanja “Asomakuma” utvrđeno je da je firma osnovana s lažnom ličnom kartom, a na osnovu poređenja sa pravom, ustanovljeno je da je u pitanju falsifikat: nisu identični fotografija, pečat MUP-a, potpis, broj lične karte i prijava prebivališta.

Ko je štitio Snežanu Jezdić

Snežana Jezdić, koja je sada privedena, hapšena je i pre skoro četiri godine zbog sumnje da je u dogovoru sa vlasnicima fantomskih preduzeća, među kojima je i “Asomakum”, oštetila državu za oko 30 miliona dinara. Posle otkrivanja afere “identitet”, u MUP-u su tvrdili da je propust napravljen još 2011. jer posle hapšenja, Jezdićeva nije procesuirana. N. K.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Krađa identiteta: Pod Vučićevim imenom prali pare čak do Kine

Izvor: Vesti-online.com, 12.Apr.2015

Među onima koji su krali identitete građanima Srbije, pa i Andreju Vučiću, nalaze se poreznici, biznismeni, privrednici.. Privedeni su i Budvanin Dragoslav Joksimović (53) i Beograđanin Aleksandar Jović (50), osumnjičeni da su ukrali identitet Andreju Vučiću...Oni su, kako se sumnja, sa falsifikovanom...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.