KO JE KRIV ZA SMRT ALPINISTE? Italijani optužuju kolegu, a otac vodiča

Izvor: Blic, 25.Jun.2016, 21:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KO JE KRIV ZA SMRT ALPINISTE? Italijani optužuju kolegu, a otac vodiča

Za smrt Aleksandra Džavovića (30), koji je prošle subote poginuo na Julijskim Alpima, italijansko pravosuđe sumnjiči Aleksu Popadića (33) koji je bio deo ekspedicije iz Srbije.

Popadić se zbog povreda i istrage još nalazi u Italiji.

- Kriv je zato što je zbog nepažnje, nespremnosti i neiskustva tokom planinarenja na vrh Julijskih Alpa, ne obraćajući pažnju na instrukcije vodiča planinarenja, nastavio da se penje na vrh koji je obično pod snegom - navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se u zahtevu za sprovođenje istrage, koji je prosleđen i porodici Džavović.

Tužilac navodi da se Popadić, koji je bio prvi u grupi, otkačio od užeta i izazvao smrt Aleksandra Džavovića. Despot Džavović, otac stradalog Aleksandra, traži da se ispita uloga vođe ekspedicije iz Beograda.

- Za mene nije kriv Popadić, nego onaj ko je alpiniste poveo u planine kada nije trebalo. Pešačili su ceo dan do planinarskog doma. Umesto da prespavaju, kako je bilo predviđeno programom , odmah su iscpreljni pošli ka planinskom vrhu. Kako su mi potvrdili ljudi čija ću imena čuvati do suda, vodič je tražio da se odmah krene na vrh - kaže Džavović.

Pročitajte još:

Stevan Šegrt, predsednik kluba "Kopaonik", koje je organizovalo ekspediciju u Italiju, odbacuje navode o krivici vodiča J. K. i postojanju propusta.

- J. K. je dobro obučena za vođenje takvih ekspedicija. Kao iskusan i savestan vodič vodila je računa o svakom članu ekipe, kao i o tome da oni bezbedno dođu do cilja, da dobro postave i osiguraju vezove. Ovo što se dogodilo smatra se nesrećnim slučajem. I ona i mi iz kluba u kontaktu smo sa Aleksandrovom porodicom i po okončanju istrage koju sprovode organi u Italiji želimo da saučestvujemo sa porodicom u njihovom gubitku i da pomognemo na bilo koji način - kaže Šegrt.

Preuzimanje tela u ponedeljak

Telo Aleksandra Džavovića biće preuzeto u ponedeljak, a sahrana u Čajetini neće biti pre srede, kaže za "Blic" njegov otac. Troškove prevoza pokojnog planinara i sahrane snosiće opština Čajetina, koja je angažovala pogrebno vozilo iz Čačka da preveze posmrtne ostatke.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.