Izvor: B92, 04.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KG: Nijedna diploma nije poništena

Kragujevac -- Neke diplome Pravnog fakulteta u Kragujevcu se proveravaju, ali nijedna još nije poništena jer se čekaju sudski dokazi.

Pravnom fakultet u Kragujevcu je, nakon otkrivanja afere "Indeks", podneto 20-ak zahteva za proveru diploma, ali se čekaju sudski dokazi i presuda, izjavio je Tanjugu sekretar Pravnog fakulteta Miloš Marković. Zahteve uglavnom podnose javna preduzeća, Carina, MUP, državne i privatne firme.

"Da bi se diploma poništila, potrebni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su nam dokazi i čekamo da sudski organi prvo utvrde eventualno postojanje krivičnog dela kupovine i prodaje ispita", objasnio je Marković.

On je dodao da je tek po dobijanju sudskih dokaza i presuda moguće preduzeti konkretne korake u proceduri proveravanja i predlaganja Veću fakulteta da poništi određene diplome.

"Mi ne možemo da utvrdimo da li je učinjeno krivično delo, jer to radi sud" rekao je Marković.

On navodi da je Fakultet i ranijih godina dobijao zahteve za proveru diploma, ali da se tada proveravalo samo da li je ocena iz indeksa upisana i u zapisnik o položenim ispita i nije bilo nijednog postupka poništavanja diplome.

Prema njegovim rečima, procedura provere sadašnjih zahteva je komplikovanija jer, kako je rekao, "postoje papiri koji ukazuju na to da su neki kandidati doneli falsifikovane ispisnice s drugih fakulteta i neophodno je sve to proveriti".

Broj zahteva za proveru diploma posle otkrivanja afere "Indeks" nije drastično povećan u odnosu na ranije godine, tvrdi Marković.

On je dodao da se ove godine za upis u prvu godinu studija na tom fakultetu prijavilo 610 studenata, što je za oko deset odsto više nego u prošloj godini.

Nakon što je na Pravnom fakultet u Kragujevcu krajem februara otkrivena afera "Indeks", 15 bivših i sadašnjih profesora je u pritvoru zbog sumnje da su prodavali ispite.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.