Izvor: RTS, 08.Jan.2024, 00:49

Високи Дечани: "Kоха" погрешно представила историју Цркве Богородице Љевишке

Манастир Високи Дечани реаговао је на текст приштинске "Kохе" у којем се наводи да је Црква Богородице Љевишке наводно подигнута на "темељима паганског дарданског светилишта", а не у српско или византијско време, поручивши да не постоје конкретни писани докази "о >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << било каквим дарданским етничким црквама" и да текст погрешно представља историју цркве у Призрену.
"Током средњег века, црква је служила као главна епархијска црква за православне хришћанске епископе, који су говорили српски језик и били повезани са српском династијом Немањића, која је имала престоницу у Призрену. Не постоје конкретни писани докази о било каквим дарданским етничким црквама. Дарданија и касније Мезија, које се помињу у римским хришћанским изворима, биле су административне регије Царства и нису повезане искључиво са модерним етничким идентитетима", наводи се у саопштењу манастира.
Додаје се да је портал Kоха, "некада познат по професионалном новинарству, сада постао медиј који често објављује једностране, псеудо-историјске текстове који подстичу етничку и верску мржњу, посебно против Српске православне цркве".
Из манастира Високи Дечани наводе да је важно напоменути да је Црква Богородице Љевишке, првобитно касно источноримска, византијска црква из 11. века, подигнута у част Богородице Милостиве.
"Дотрајала црква реконструисана је у 14. веку од стране српског краља Стефана Милутина, који је додао значајне карактеристике, дајући јој садашњу структуру са пет купола", пише у саопштењу.
Додаје се да основа сваког демократског друштва "треба да буде поштовање различитих верских и културних идентитета, који у свом универзалном значењу припадају свим народима Kосова, Европе и целог света".
"Медији који шире лажне вести и индиректно подстичу етничко насиље и секташтво су штетни по Kосово и истичу потребу за дугорочном заштитом српског православног наслеђа у региону", поручују из Високих Дечана.
Портал Kоха објавио је раније данас текст "Црква Свете Петке у Призрену, универзална културна баштина Kосова" аутора Агона Резје за ког се наводи да је средњовековни истраживач и докторант на Универзитету у Загребу.
Резја пише да црква није подигнута у српско или византијско време, већ је повезује са Дарданцима.
"Била је старија, па се у проучавању њених темеља на основу археолошких налаза испоставља да је ова црква подигнута на темељима паганског дарданског светилишта", наводи се у тексту.
Он наводи да се врши "политичка и културна инструментализација цркава на Kосову", а за мартовски погром 2004. године пише да су цркве на KиМ "у српским и међународним академским круговима, нажалост, описане као српске".
У марту 2004. године у акцијама албанских екстремиста је за три дана убијено 19 људи, запаљено близу 1.000 српских кућа и 35 цркава и манастира, а протерано 4.000 Срба.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.