Južnoafrički general krio Šarića

Izvor: B92, 28.Maj.2012, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Južnoafrički general krio Šarića

Beograd -- Policijski general Mark Hankel u centru je afere koja potresa Južnoafričku Republiku i to zbog sumnje da je sa saradnicima skrivao Darka Šarića, piše "Blic".

Prema pisanju tamošnjih medija, pljevaljski narkobos se u ovoj državi pojavio početkom 2011. da bi sada bilo otkriveno da je sve vreme bio pod zaštitom visokih zvaničnika policije. Oni se terete i da su uništili dokumentaciju o praćenju Šarića, kao i da su mu nedavno omogućili da se iz Bedfordvjua tajno preseli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Pretoriju na sigurnu lokaciju.

Početkom februara zvaničnici Južnoafričke Republike su prvi put objavili da postoji mogućnost da je Šarić lociran u ovoj zemlji. Međutim, ta informacija nije do danas potvrđena srpskoj policiji, a njihovi zvaničnici su vešto izbegavali da odgovore da li se Šarić zaista krije u JAR.

Šarićevo ime se u poslednja tri dana ipak ponovo pojavilo u njihovim medijima, a vezano za sumnje u povezanost organizovanog kriminala, policije i tužilaštva.

Mediji koji pišu o ovoj istrazi tvrde, kako navodi "Blic", da je general Henkel štitio ne samo Šarića, već i Veselina - Veska Laganina, Srbina koji se u Južnoafričkoj Republici tereti za oružanu pljačku, ali i Radovana Krejčira, češkog kontroverznog biznismena.

Protiv Šarićevih pomagača iz policije, odgovornih i za uništavanje dokumentacije koju su o narkobosu sakupile njihove kolege iz južnoafričke obaveštajne službe, ovih dana vodi se intenzivna istraga.

Južnoafrički "Independent” objavio je da tim istražitelja za specijalne zadatke, državno tužilaštvo i jedinice specijalne policije Houks ispituju povezanost sa organizovanim kriminalom Ričarda Mdlula, kontroverznog šefa kriminalističke obaveštajne službe, generala Marka Hankela, policijskih službenika i tužilaca.

U srpskoj policiji tvrde da su policiji JAR dopis u vezi sa skrivanjem Šarića poslali još u februaru, ali da do sada nisu dobili zvaničan odgovor.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.