Jurišiću ukinuti presuda i pritvor

Izvor: Studio B, 11.Okt.2010, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jurišiću ukinuti presuda i pritvor

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo Iliji Jurišiću prvostepenu presudu od 12 godina zatvora zbog učešća u ratnom zločin nad kolonom JNA 1992. godine u Tuzli i predmet vratio na novo suđenje.

Predsedavajući Veća za ratne zločine sudija Siniša Važić kazao je na javnom objavljivanju presude da je uvažana žalba branilaca na prvostepenu presudu od 12 godina zatvora i da će se novi postupak voditi pred "potpuno novim većem".

Jurišiću je ukinut i pritvor u kome >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << se nalazi od 11. maja 2007. i po tom rešenju nije dozvoljena žalba, kazao je Važić.

Jurišić je prvostepeno pred nekadašnjim Okružnim sudom u Beogradu septembra 2009. osuđen na 12 godina zatvora zbog upotrebe nedozvoljenih sredstava borbe.

Tužilastvo je tražilo pooštrenje kazne, a Jurišićevi branioci oslobođanje "zbog nedostatka dokaza" i puštanje iz pritvora.

Tokom pretresa koji je otvorio drugostepeni sud, saslušano je 14 svedoka, među kojima putem video linka iz Sarajeva i nekadašnji gradonačelnik Tuzle Selim Bešlagić i bivši komandiri stanica policije u tom gradu.

Jurišić je negirao da je izdao naredbu o napadu na kolonu vojnika JNA koja se povlačila iz Tuzle, već da je preneo naređenje pretpostavljenog Meha Bajrića koja je glasila: "Na vatru odgovori vatrom".

Uhapšen je 2007. godine na beogradskom aerodromu.

U obrazloženju prvostepene presude navedeno je da je na suđenju nesporno utvrđeno da su postojali sporazumi BiH i SRJ, kao i civilne i vojne vlasti Tuzle sa kasarnom JNA "Husinska buna" o mirnom povlačenju vojnika JNA iz Tuzle 15. maja 1992.

U napadu na kolonu JNA u Tuzli 15. maja 1992. godine po optužnici srpskog Tužilaštva za ratne zločine poginuo je najmanje 51 vojnik, oko 50 je ranjeno, a uništen je i veći broj sanitetskih vozila.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Slučaj "Tuzlanska kolona": Jurišiću ukinuti presuda i pritvor

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Okt.2010

BEOGRAD -..Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je Iliji Jurišiću prvostepenu presudu od 12 godina zatvora zbog učešća u ratnom zločin nad kolonom JNA 1992. godine u Tuzli i predmet vratio na novo suđenje...Predsedavajući Veća za ratne zločine sudija Siniša Važić kazao je na javnom objavljivanju...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Dokazaćemo Jurišićevu krivicu

Izvor: S media, 11.Okt.2010

Apelacioni sud, ukinuo Iliji Jurišiću presudu od 12 godina zatvora. Tužilaštvo za ratne zločine pokušaće da na novom sudjenju dokaže krivicu i odgovornost Jurišića...Tužilaštvo za ratne zločine pokušaće da na novom sudjenju dokaže krivicu i odgovornost Ilije Jurišića za ratni zločin...

Nastavak na S media...

Ilija Jurišić oslobođen

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Okt.2010

Nekoliko hiljada građana dočekalo je u ponedjeljak poslijepodne Iliju Jurišića u njegovoj rodnoj Tuzli nakon što je beogradski Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu za ratni zločin za slučaj "Tuzlanska kolona"

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Jurišiću ukinut pritvor, danas stiže u Tuzlu

Izvor: RSplaneta.com, 11.Okt.2010

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je u ponedjeljak prvostepenu presudu od 12 godina izrečenu ranije Iliji Jurišiću za ratni zločin nad kolonom pripadnika JNA maja 1992. godine u Tuzli i vratio postupak na ponovno suđenje, javlja dopisnik Srne. Jurišiću je ukinut pritvor i dužan da se javi...

Nastavak na RSplaneta.com...

Iliji Jurišiću Apelacioni sud ukinuo presudu i pritvor

Izvor: Glas javnosti, 12.Okt.2010, 07:12

BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je juče Iliji Jurišiću prvostepenu presudu od 12 godina zatvora zbog učešća u ratnom zločin nad kolonom JNA 1992. godine u Tuzli i predmet vratio na novo suđenje...Predsedavajući Veća za ratne zločine sudija Siniša Važić kazao je na javnom objavljivanju...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.