Izvor: B92, 06.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jukom traži smenu Stefanovića

Beograd -- Jukom uputio zahtev RRA da pokrene krivični postupak protiv glavnog urednika informativnog programa RTS-a Nenada Stefanovića.

Zahtev je upućen "zbog grubog kršenja odredbi Zakona o javnom informisanju i Zakona o radiodifuziji" u emisiji Otvoreni studio, 28. juna, u okviru koje je gostovao Dušan Mihajlović, i zbog Dnevnika 2 RTS-a 29. juna, u kom je, kako se navodi u saopštenju Komiteta pravnika za ljudska prava, zloupotrebljeno pravo Vladimira Popovića na odgovor.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Od Radiodifuzne agencije je traženo i da upozori javni servis na povrede Zakona o javnom informisanju i Zakona o radiodifuziji.

Jukom je uputio dopis i Upravnom odboru RTS-a, u kom je traženo da Nenad Stefanović bude smenjen "zato što je svojim ponašanjem grubo narušio ugled javnog servisa i povredio odredbe članova 78. i 79. Zakona o radiodifuziji".

Dopis je poslat i Programskom odboru RTS-a, od kog se traži da, u skladu s članom 92. Zakona o radiodifuziji, zaštiti interese gledalaca i slušalaca.

Traži se i da Programski odbor uputi preporuke i sugestije generalnom direktoru i Upravnom odboru prema odgovarajućim odredbama zakona, navodi se u saopštenju koje je potpisala predsednica Biljana Kovačević-Vučo.

Stefanović: Ne objavljujemo uvrede

Nenad Stefanović je Biljanu Kovačević-Vučo obavestio da RTS ne učestvuje ni u kakvom "javnom linču" Popovića, ali da neće objaviti njegov odgovor jer sadrži uvrede.

"Mada se pozivate na Zakon o javnom informisanju, naša pravna služba upozorila me je da nismo dužni da u formi odgovora objavljujemo bilo čije utiske, konstatacije i sudove. Zabrana se posebno odnosi na prenošenje uvreda", navodi se u pismu koje je, kako navodi Fonet, Stefanović uputio Biljani Kovačević-Vučo 2. jula.

Prema njegovim rečima, pisma koja su Popović i Jukom poslali RTS-u ne sadrže ni jednu jedinu ispravku koja bi se odnosila na bilo šta što je u emisijama RTS objavljeno. "Naprotiv, odgovor vašeg klijenta vrvi od uvredljivih konstatacija, što o RTS-u, što o Mihajloviću, koji je opisan kao 'karakterna ništarija'. Vama i vašem klijentu nije zabranjeno da takva pisma i odgovore pišete, ali nama jeste da ih u takvoj formi objavljujemo", dodao je on.

Stefanović navodi i da je Popović 30. juna ignorisao poziv da dođe u RTS na dogovor o njegovom gostovanju na RTS-u "pod istim uslovima koje je imao Mihajlović".

RTS: Stefanović profesionalno

Upravni odbor RTS-a zaključio je danas da glavni i odgovorni urednik Informativnog programa RTS-a Nenad Stefanović profesionalno i odgovorno vodi Informativni program RTS-a.

Upravni odbor, kako se navodi u saopštenju, nije stavio na dnevni red današnje sednice zahtev Komiteta pravnika za ljudska prava za razrešenje Stefanovića. "Nisu ispunjeni ni stvarni ni pravni razlozi za stavljanje zahteva Komiteta za ljudska prava na dnevni red", kaže se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.