Izvor: B92, 06.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović tvrdi da mu je prećeno

Beograd -- Mile Novaković u Specijalnom sudu izjavio da je Zvezdan Jovanović tokom "Sablje" bez pritisaka priznao da je pucao na Đinđića.

"Nikakve prisile i pretnji nije bilo, Jovanović je na 12 mesta potpisao zapisnik o svom priznanju. Kazao je da ga je Legija ubedio da ubiju Đinđića da bi se tako zaštitio JSO", rekao je bivši funkcioner MUP-a Srbije Novaković tokom svedočenja u procesu za ubistvo premijera.

Novaković je istakao da je Jovanović obavio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poverljiv razgovor s advokatom, pre nego što je tu izjavu potvrdio pred tužiocem. Zatim je došlo do suočenja Novakovića i Jovanovića:

Jovanović: Zašto si mi pretio? Sad se ne sećaš da si mi pretio porodicom.

Novaković: Vi sada možete da pričate šta hoćete.

Jovanović: Zašto si dolazio svaku noć, zašto si mi porodicu pominjao?

Novaković: To nije tačno.

Jovanović: Zapamti! To ćemo mi da raspravimo pred drugim sudom. Zašto si mi pretio? Istina je jedna. Znamo da sad lažeš. Ja ti se kunem, videćemo se mi još.

Novaković: Voleo bih da mogu da vam pomognem.

Jovanović: Nismo važni ni ti ni ja. To nije tačno, to dobro znate.

Novaković: To je vaše mišljenje, žao mi je što to sada pričate nakon što smo imali normalan odnos.

Jovanović: Zašto si to radio, pa ti je sad žao. Srešćemo se ti i ja, zapamti.

Novaković: Zašto ste onda pristali da potpišete zapisnik, ako je bilo tako kao što kažete?

Jovanović: Kako da ne prihvatim, ološu jedan, kad si mi pretio porodicom.

Novaković: To nije tačno. Ne znam zašto vređate?

Jovanović: Izvinjavam se sudu, ali ne i tebi.

Na glavnom pretresu održanom 8. maja, Jovanović je rekao da su zamenik specijalnog tužioca Jovan Prijić i policajci Mile Novaković i Rodoljub Milović na njega vršili pritisak da prizna učešće u atentatu. "Oni su me od samog početka primoravali da to potpišem i to nije moja izjava", rekao je Jovanović, komentarišući izjavu u policiji kojom je priznao učešće u atentatu.

Član "zemunskog klana" Dejan Milenković Bagzi rekao je juče pred Specijalnim sudom da zna ko je u subotu ubio Zorana Povića. Milenković je kazao da dobija pretnje u zatvoru, kao i da ima još "mnogo krokodila" kojih se plaši. Ubistva svedoka-saradnika pred Specijalnim sudom Zorana Vukojevića Vuka i pripadnika "zemunskog klana" Zorana Povića Pove, koja su se dogodila pre četiri dana, svakako će uticati na atmosferu u sudu tokom nastavka procesa. Današnjem suđenju u zgradi Specijalnog suda prisustvuju članovi LDP-a, GSS-a i SDU, bez stranačkih obeležja.

Inače, tri dana nakon ubistava svedoka-saradnika pred Specijalnim sudom Zorana Vukojevića Vuka i pripadnika "zemunskog klana" Zorana Povića Pove, nema zvaničnih informacija o mogućim počiniocima tih zločina. Prema saznanjima ekipe Insajdera, Zorana Vukojevića su najverovatnije ubili pripadnici "zemunskog klana", koji su u bekstvu.

Zoran Vukojević Vuk bio je jedan od trojice svedoka-saradnika u procesima za organizovani kriminal protiv članova "zemunskog klana" i za ubistvo premijera Zorana Đinđića. Prvi iskaz u policiji dao je neposredno posle ubistva premijera Đinđića, u akciji "Sablja", kada je i prihvatio status svedoka-saradnika, a njegovo svedočenje bilo je ključno za optužnicu protiv "zemunskog klana". Vukojević je kao svedok-saradnik do detalja opisao na koji način je "zemunski klan" ubijao, otimao ljude, trgovao narkoticima i kako su nekoliko puta planirali ubistvo Zorana Đinđića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.