Još nema osumnjičenih za eksploziju u Kosovskoj Mitrovici

Izvor: Blic, 03.Jul.2010, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još nema osumnjičenih za eksploziju u Kosovskoj Mitrovici

Regionalni portparol Kosovske policijske službe Besim Hoti izjavio je danas Tanjugu da još niko nije osumnjičen za jučerašnju eksploziju u Kosovskoj Mitrovici, u kojoj je jedna osoba poginula, a 11 povređeno. Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i komandant Kfora general Markus Bentler danas su zatražili da se što pre otkriju počinioci zločina.

Ono što je poznato jeste da je eksplozivna naprava, koja je aktivirana, ručna bomba M-75, rekao je Hoti navodeći >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da je policija pojačala prisustvo u Bošnjačkoj Mahali i drugim mešovitim kvartovima u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Lekar Mesud Džeković sahranjen je danas na groblju u severnom delu Kosovske Mitrovice. Danas je održana komemoracija povodom njegove smrti u Zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici, a 3. jul je proglašen danom žalosti u četiri opštine na severu Kosova. Više o tome pročitajte u posebnoj vesti.

Hoti je kazao da se radi o veoma osetljivom slučaju i da policiji u istrazi pomaže poseban tim istražnih policajaca iz Prištine.

"Policija razgovara sa građanima koji su u trenutku eksplozije bili u neposrednoj blizini i očekujemo rezultate forenzike, ali još uvek nemamo nijednu osumnjičenu osobu", rekao je Hoti.

Od ukupno 11 povređenih osoba, devet je zadržano na lečenju u mitrovičkoj bolnici i kako je rečeno Tanjugu u toj zdravstvenoj ustanovi, pacijenti su stabilno i nalaze se van životne opasnosti.

Pedijatar Mesud Džeković preminuo je juče u bolnici od posledica povreda, koje je zadobio od eksplozije u naselju Bošnjačka Mahala u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Eksplozija se dogodila juče nešto pre 10 sati u trenutku dok je više stotina Srba protestovalo zbog najavljenog otvaranja "Kancelarije za civilne usluge pri Ministarstvu za lokalnu samoupravu Vlade Kosova".

Bogdanović i Bentler: Što pre otkriti počinioce zločina

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i komandant Kfora general Markus Bentler zajednički su danas zatražili da se što pre otkriju počinioci zločina u Kosovskoj Mitrovici.

Bogdanović je rekao da su Bentler i on na sastanku zaključili da počinilac jučerašnjeg napada što pre mora da bude otkriven da ne bi došlo do dezinformacija ili paušalnih ocena.

"Mi zbog toga tražimo hitnu istragu i da se počinioci što pre kazne i otkriju. To zajedno zahtevamo od misije Euleksa, KPS i svih međunarodnih organizacija koje ovde deluju”, rekao je ministar.

Prištinski mediji o eksploziji u Kosovskoj Mitrovici

Pisani i elektronski mediji u Prištini danas opširno izveštavaju o incidentu u severnoj Kosovskoj Mitrovici gde je ubijen jedan čovek, a ranjeno 11.

Dnevnik "Koha ditore" ocenio je da je reč o napadu za koji se ne zna ko ga je izveo i dodaje da je ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi "uperio prst prema naoružanim Srbima" koji su u petak protestovali zbog otvaranja Kancelarije za civilnu registraciju Vlade Kosova u Bošnjačkoj mahali u tom delu grada.

Lokalni Srbi su za bombaški napad okrivili Albance, a Redžepi je rekao da je to možda uradio i neko od demonstranata. Istraga još nije utvrdila odakle je bačena bomba.

Redžepi je danas ponovio da "istraga ništa ne isključuje" i ispituje i mogućnost da je "bomba bila bila među ljudima koji su protestovali", što je "i bila preliminarna informacija".

"Tužilac iz Euleksa i domaći pripadnici pravosuđa intenzivno rade na slučaju. Ima nekih indicija, proveravaju i uzimaju izjave, ali se ne zna ko je to uradio", konstantovao je Redžepi.

On je dodao da "Albanci nisu zainteresovani za incidente", već da u severnom delu Kosovske Mitrovice fukcioniše kancelarija za izdavanje dokumenata.

Dnevnik "Ekspres" piše da je žrtva eksplozije, lekar Mesud Džeković, poginuo dok je čistio dvorište i ističe odlučnost Vlade Kosova da ostvari svoja ustavna ovlašćenja i u severnom delu grada, u kojem je juče prvi put otvorena kancelarija neke od institucija Kosova.

Dnevnik "Bota sot" naveo je da su se u pokušaju da uspostave vlast na severu zemlje institucije Kosova suočile sa "srpskim bandama". "Radikalizam na severu, histerija u Beogradu", naslov je glavnog teksta u dnevniku "Priština post".

Prištinski mediji prenose i informacije o reagovanju institucija u Beogradu.

Zanijer osudio napad i pozvao na uzdržanost

Šef misije UNMIK-a na Kosovu Lamberto Zanijer izrazio je danas zabrinutost zbog bombaškog napada u Kosovskoj Mitrovici, gde je juče jedna osoba poginula, a 11 ranjeno.

Izražavajući saučešće porodici poginulog, Zanijer je pozvao "sve strane na uzdržanost od provokacija", navodi se u saopštenju iz njegove kancelarije.

Zanijer je izrazio očekivanje da će vlasti preduzeti "hitne mere kako bi počinioci bili izvedeni pred lice pravde".

"Osuda ekstremizma i dugoročno obavezivanje na miran dijalog neophodni su uslovi da sve zajednice na Kosovu žive zajedno u miru", dodaje se u saopštenju.

EU i OEBS osudili napad u Kosovskoj Mitrovici

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej pridružio se zvaničnicima Evropske unije i predstavnicima većine međunarodnih organizacija na Kosovu i Metohiji u osudi tragičnog incidenta u severnom delu Kosovske Mitrovice, izražavajući veliku tugu i zabrinutost.

Van Rompej je pozvao na obnavljanje mira i apelovao na sve strane da se odgovorno ponašaju, navedeno je u saopštenju iz Brisela. On je poručio i da je neophodno da svi pokažu uzdržanost, jer je nasilje apsolutno neprihvatljivo.

Pre toga je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton osudila "tragični incident u Kosovskoj Mitrovici" i uputila saučešće porodici i prijateljima žrtve.

Eštonova je, u saopštenju dostavljenom Tanjugu iz Brisela, pozvala policiju u pokrajini da u saradnji sa Misijom EU za vladavinu prava (Euleks) sprovede istragu o napadu i omogući da svi odgovorni budu privedeni pravdi, a takva poruka je prosleđena i privremenim institucijama samouprave u Prištini.

Britanski ministar za Evropu Dejvid Lidington naveo je u pisanoj izjavi da je osetio duboko žaljenje kada je čuo za ubistvo doktora Mesuda Džekovića kao i za povređene, do čega je došlo tokom protesta u Mitrovici.

Misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na Kosovu takođe je osudila nasilje u severnoj Mitrovici, a naročito upotrebu ekplozivne naprave i vatrenog oružja.

Portparol Međunarodne civilne kancelarije (ICO) Endi Mekgafi rekao je da se ICO pridružuje izražavanju dubokog žaljenja zbog pogubnog incidenta i dodao da podržava otvaranje Centra za civilne usluge.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.