Izvor: B92, 06.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još dva hapšenja zbog sumnje u mito

Smederevo, Beograd -- Sinoć su uhapšene još dve osobe osumnjičene za učešće u korupciji na fakultetima, saopštio je MUP.

Kako saznaje B92, uhapšeni su student Novak Purić iz Kragujevca, sin dekana Pravnog fakulteta u tom gradu Svete Purića, i Branislava S., referentkinja za studentska pitanja na Pravnom fakultetu u Beogradu. Policija saopštava da je Branislava S. privedena zbog sumnje da je izvršila krivično delo zloupotrebe službenog položaja, dok je Purić osumnjičen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je izvršio krivično delo falsifikovanja isprave.

Oni su zadržani u policijskom pritvoru od 48 sati, a potom će biti odlučeno hoće li biti izvedeni pred istražnog sudiju Okružnog suda u Smederevu, koji vodi ceo postupak.

Do sada je pritvoreno 16 osoba, među njima 11 profesora. Većina profesora se brani ćutanjem ili poriče da je umešana u korupciju na fakultetima.

Ministar pravde zaobišao Pravni fakultet

Ministar pravde Zoran Stojković izjavio je prilikom posete Kragujevcu da je proširenje optužnice protiv grupe profesora Pravnog fakultata stvar organa otkrivanja i gonjenja i založio se za valjan postupak kako bi se utvrdilo ko je vršio krivična dela.

Odgovarajući na pitanje novinara Stojković je rekao da "danas neće posetiti Pravni fakultet" i založio se da u skladu sa strategijom borbe protiv korupcije u svim institucijama treba da se napravi efikasan plan preventivne borbe protiv korupcije.

On je naglasio da su "pojedinačni slučajevi korupcije stvar nadležnih organa" i izrazio nadu da će preventivni planovi protiv korupcije sprečiti da se ovakvi slučajevi, kao što se dogodilo na kragujevačkom Pravnom fakultetu, ne ponove jer taj slučaj ne služi na čast državi, Kragujevcu i univerzitetu.

Čupić: Klupko se odmotava

Član Saveta Univerziteta u Beogradu Čedomir Čupić ocenio je danas da privođenje još dve osobe u okviru istrage oko takozvane "prosvetne mafije" pokazuje da se "klupko odmotava".

Čupić je za Betu rekao da je privođenje profesora Pravnog fakulteta u Kragujevcu drastičan primer i "da je na osnovu istražnog postupku jasno da je reč o organizovanoj grupi, mafiji".

"Sve ono što se pričalo da na fakultetima postoje ljudi koji to rade, sad se otkriva. Verovatno se neće na tome zaustaviti", naveo je Čupić.

Prema njegovim rečima, profesori, ali i državni organi moraju da shvate da se takvi slučajevi ne smeju zataškavati.

"Na ovim slučajevima će se pokazati da li počinje reforma pravosuđa, tužilaštva i policije u Srbiji", kazao je Čupić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.