Izvor: B92, 30.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još 15 miliona pomoći zbog poplava

Beograd, Pirot, Niš -- Vlada Srbije odobrila iz budžeta dodatnih 15 miliona dinara pomoći za poplavljena područja na jugu Srbije.

Od tog novca, po pet miliona dinara namenjeno je opštinama Bela Palanka, Žitorađa i Boljevac, rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Slobodan Milosavljević. On je dodao da će na narednoj sednici Vlada razmatrati stanje u opštinama koje su pretrpele štetu od poplava i odlučivati o dodatnim sredstvima iz budžetskih rezervi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za sanaciju štete.

"Situacija je veoma teška, šteta je velika, mnogo kuća nije za upotrebu, čitavo jedno romsko naselje je prinudno smešteno u sportskoj hali. Velike površine plastenika su uništene, između 600 i 1.000 hektara, a došlo je i do stradanja dosta stoke", kaže on.

I Crveni krst Srbije uputio je pomoć stanovništvu na jugu Srbije stradalom od nedavnih poplava, saopšteno je iz te organizacije.

Pomoć koja se sastoji od 50 higijenskih porodičnih paketa, 50 pari gumenih čizama, 30 električnih potapajućih pumpi i 3 rezervoara za vodu od 1000 litara upućen je u Belu Palanku, Babušnicu, Doljevac, Lebane, Leskovec, Niš, Pirot i Vlasotince.

U saopštenju Crvenog krsta je navedeno da je pomoć određena na osnovu istraženih potreba, a za podelu na terenu nadležne su organizacije CK u poplavljenim područjima.

Desna strana Nišave bez pijaće vode

Nišlije koje žive na desnoj strani Nišave bez vode za piće ostaće do sredine naredne sedmice, jer je voda u sistemu u tim delovima grada proglašena tehničkom vodom, koja nije za piće niti za pripremanje hrane.

Zbog obilnih kiša zamućena su izvorišta Ljuberađa, Mokra, Krupac i Divljana, a u poplavama je oštećen sistem za vodosnabdevanje Ljuberađa.

A na poplavljenom području opštine Babušnica postoji veliki rizik za pojavu crevnih zaraznih bolesti i epidemija, jer nema tekuće vode iz gradskog vodovoda, saopštio je Zavod za javno zdravlje iz Pirota.

U saopštenju tog zavoda se navodi da je republička sanitarna inspekcija upozorila vlasnike ugostiteljskih objekata u Babušnici da, ukoliko nisu u mogućnosti da obezbede minimum sanitarno-higijenskih uslova zbog nedostatka vode, obustave proizvodnju u svojim objektima.

"Strogo se zabranjuje i organizovanje slavlja u tim objektima, a građani se upozoravaju da od domaćih životinja stradalih u poplavi ne koriste meso za ishranu", navodi se u saopštenju.

Prema prvim procenama štete posle ovonedeljnih poplava, u pirotskoj babušničkoj i belopalanačkoj opštini će iznositi oko milijardu dinara, ali se konačne šteta još utvrđuje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.