Joga - put do boljeg sebe

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Maj.2015, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joga - put do boljeg sebe

Pod sloganom "Za uspeh preko noći potrebno je 10 godina" Tim centar za istraživanje i edukaciju serijom predavanja "Budi bolji", u "Fabrici", obeležava deset godina uspešnog rada. Tema trećeg segmenta ciklusa – "Budi bolji samom sebi" – bila je joga, kao put do poboljšanja samog sebe, a tu drevnu disciplinu, i njene velike potencijale, okupljenima je kroz interaktivno iskustvo približila dugogodišnja instruktorka joge iz Novog Sada, Olga Šešelja.

U "Tim centru" objašnjavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da postoje brojne metode, kako da se priđe i bude bolji prema sebi, a da su se za predavanje o jogi kao vidu rada na sebi opredelili zbog njenih veoma korisnih, konstruktivnivnih i efikasnih tehnika. Uz pažljivo vežbanje i uz posvećen rad, dodaje Milica Novkov iz "Tim centra" – zaista je moguće dostići efekte joge, i biti bolji prema sebi.

Rađena su mnoga istraživanja koja ukazuju na to da vežbanje joge pozitivno utiče ne samo na telo, već i na psihu – i na celokupno naše stanje, jer joga se bavi celim bićem, ne samo telom. Preporučujem jogu kao rad na sebi – ali ako je potrebno, da se probaju i druge metode, pa onima kojima joga odgovara, i koji se u njenom vežbanju pronađu, da tu istraju, i osete efekte koje joga zaista može da ima.

Joga je fizička, mentalna i duhovna disciplina za koju se veruje da je praktikovana na Indijskom poluostrvu hiljadama godina pre nove ere. Istočnjački gurui predstavili su je Zapadu krajem 19. veka, a njena primena širi u drugoj polovini 20. veka, i to u njenom najosnovnijem obliku telesnih vežbi – hatha yoga. Joga se uči, na času, radeći jogu, objašnjava Olga Šešelja, instruktorka joge. Potrebno je da nađemo pravog učitelja-instruktora, koji bi nas poveo kroz to iskustvo istoka – a da mi sami ne postanemo istočnjaci, nego da ostanemo ono što mi sami i jesmo, ovde, u našoj sredini, i da ne menjamo to što ne moramo i ne treba da menjamo, nego da istražujemo šta je to što možemo da učinimo, kako bismo postali sopstvena najbolja varijanta.

Joga je dobar odnos integracije svesti sa telom, emocijama, mislima i duhovnim planom – i ta integracija daje rezultat, objašnjava instruktorka dalje. Čovek ima mudraca u samom sebi, sa kojim uspostavlja kontakt i otpočinje dijalog, oslobođen ograničenja koja mu nameću okruženje, vreme u kojem živi, i razni drugi nepovoljni uticaji. Joga pomaže globalno i konkretno! U celini, čovek se nađe unutar jednog sistema koji je beskonačan izvor mudrosti, i odatle, tragajući za raznim rešenjima, uči i primećuje da se unutar njega odigravaju procesi promena – na svim nivoima, ponavlja Šešelja.

Ona tvrdi da je svaki trenutak dobar za početak bavljenja jogom, ali da je ono posebno korisno tokom kriznih perioda života. Kriza je trenutak u kojem čovek ne zna kako da priđe sebi – objašnjava Šešelja – jer on sigurno ima neku iluziju o sebi koja se razbila, i ostavila ga zatečenog u iznenađujućoj stvarnosti. Ali, koristeći sisteme joge, efekti krize mogu se ne samo ublažiti, već i predvideti i prepoznati – čim se kriza registruje.

Uprkos tome što je joga disciplina čije se praktikovanje preporučuje tokom celog životnog veka, Šešelja naglašava da promene koje ona donosi – kao i njihova brzina – zavise od osobe do osobe. Neki dolaze sa dobrim predznanjem i stavom, koje uglavnom usvajaju u porodici ili širem okruženju – dok drugi, zahvaljujući baš okolnostima kojima su okruženi, dolaze bez ikakvog poznavanja sebe samih, ponašajući se potpuno konfuzno unutar sopstvenog života, čime nikako ne idu na ruku sebi – niti su dobri prema sebi, niti su dobri prema svom okruženju. Dakle, mnogo toga zavisi od kulture i sredine u kojoj je dete raslo, kaže Šešelja.

Šešelja dodaje i da joga može da se vežba tokom svih starosnih doba života. Korisna je za rad sa malom decom, kao i za rad sa srednjoškolcima, koji bi bili daleko mirniji i sabraniji, lakše bi učili i koncentracija bi im bila daleko veća. Ali, isto tako, veoma je korisna i za odrasle ljude, koji su u permanentnom stresu i njegovoj akumulaciji. Uz pomoć joge stres može da se otkloni na dnevnom nivou – ali mogu da se otklone i dublje traume.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.