Jocina i Canetova imovina na udaru

Izvor: Politika, Tanjug, 13.Maj.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jocina i Canetova imovina na udaru

Postoji mogućnost da se oduzme imovina Stanka Subotića i Sretena Jocića u inostranstvu

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević najavio je juče da će protiv Stanka Subotića Caneta i Sretena Jocića Joce Amsterdama biti pokrenuta finansijska istraga po Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela.

„Sve osobe koje su procesuirane u Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal biće i predmet finansijske istrage. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << To važi i za Subotića i za Jocića i za sve ostale”, rekao je Radisavljević.

Subotić, koji je u bekstvu, optužen je pred Specijalnim sudom da je bio organizator kriminalne grupe koja je sredinom prethodne decenije švercom cigareta stekla više desetina miliona evra. Jocić je osumnjičen za umešanost u ubistvo vlasnika hrvatskog nedeljnika „Nacional” Ive Pukanića.

Kako „Politika” saznaje, imovina Subotića i Jocića uveliko se proverava. Prema onome što je do sada utvrđeno, Subotić u Srbiji na svoje ime poseduje jedino stan u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, koji su njegovi advokati svojevremeno nudili sudu kao jemstvo za povlačenje poternice u procesu za šverc duvana. Sreten Jocić, prema našim saznanjima, nema imovinu koja se vodi na njegovo ime, pa čak ni na osobe iz bližeg okruženja.

„Naivno se veruje da će biti nađeni sefovi i tajni računi kriminalaca. Specijalno tužilaštvo i Jedinica za finansijsku istragu imaju mnogo problema da uđu u trag nezakonito stečenoj imovini”, rečeno nam je u obaveštenim izvorima.

Stanko Subotić je u Francuskoj suvlasnik dve vinarije i nekoliko vinograda. Živi u Ženevi, a u Grčkoj distribuira bezalkoholna pića i sportsku opremu. Njegova Emi grupa je holding registrovan u Danskoj. Najveći je uvoznik alkoholnih pića za Crnu Goru, uključujući i viski „balantajn”. U Srbiji ima i preduzeće „Futura plus”, u čijem vlasništvu je danas najveća prodajna mreža kioska. Prema inostranim izvorima, Subotić je četvrti na listi najbogatijih Srba. Bogatstvo Subotića procenjuje se na oko 650 miliona dolara.

Goran Ilić, profesor krivičnog procesnog prava kaže da naša zemlja ima pravni osnov da zatraži privremeno oduzimanje imovine osoba koje su inostranstvu, a protiv njih se u Srbiji vodi krivični postupak. To znači da bi Srbija mogla da zatraži od Švajcarske da zamrzne Subotićevu imovinu.

„Naša zemlja je potpisnik međunarodnih konvencija na osnovu kojih se može tražiti privremeno, pa i trajno oduzimanje imovine, uz uslov da druga država to prihvati. U tom slučaju imovina koja se oduzme nekom kriminalcu ostaje državi u kojoj se nalazi, mada su mogući i drugačiji sporazumi”, kaže profesor Ilić.

Drugim rečima, Subotićeva imovina, ukoliko bi i bila oduzeta, mogla bi da pripadne Švajcarskoj. Može li se očekivati od Švajcarske da prihvati zahtev Srbije za privremeno oduzimanje Subotićeve imovine, ako se zna da ga ta država nije uhapsila i pored Interpolove poternice zbog šverca duvana u Srbiji, koja je i dalje na snazi?

„Švajcarske vlasti nisu pokazale spremnost da sarađuju u slučaju Subotića. Međutim, moguće je sada očekivati drugačiji tretman, s obzirom na nedavni sastanak svetskih lidera na kojima je dogovoreno da se takozvani poreski rajevi moraju ispitati”, navodi profesor Ilić.

Bekstvo okrivljenog, u svakom slučaju, nije smetnja za vođenje finansijske istrage. U postupku privremenog i trajnog oduzimanja imovine, zakon obavezuje sud da održi ročište na koje poziva vlasnika i njegovog branioca. Na taj način se vlasniku pruža mogućnost da ospori navode javnog tužioca u zahtevu za oduzimanje imovine.

Dorotea Čarnić

-----------------------------------------------------------

Manipulisanje izjavom tužioca

Međunarodni advokatski tim Stanka Subotića saopštio je juče da je najveći dokaz o umešanosti dela državnog aparata u progon Stanka Subotića manipulisanje izjavom specijalnog tužioca Miljka Radosavljevića.

Činjenica je da je ta izjava data samo nekoliko dana pošto je Stanko Subotić govorio o umešanosti države u montiranje afera protiv njega, Zorana Đinđića i Mila Đukanovića i da je Radosavljević izjavu dao samo dan pošto je Subotić objavio istinu o Aleksandru Tijaniću, direktoru Javnog servisa Radio-televizija Srbije, kaže se u saopštenju i dodaje da je RTS iskoristio Radosavljevićevu izjavu kako bi nastavio s privatnom Tijanićevom hajkom na Subotića.

„Ono što brine je to što su ti delovi očigledno preostali iz vremena Vojislava Koštunice, u čijem je okruženju i otpočela hajka na Đinđića, Đukanovića i Subotića. Ti kadrovi svoj posao nesmetano nastavljaju da rade i dan-danas”, tvrde advokati i najavljuju da to „neće sprečiti otkrivanje istine o svemu što se u poslednjih petnaest godina dešavalo u Srbiji, a Subotić i njegovi advokati će nastaviti s prikupljanjem dokaza, ne samo o njegovoj nevinosti, nego i o pravim krivcima”.

[objavljeno: 13/05/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.