Izvor: Blic, 01.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jočiću ugrađen veštački pršljen

Ministru policije Draganu Jočiću, kome je u saboraćajnom udesu povređena vratna kičma uz oštećenje nevrnih struktura, zdrobljeni peti prsljen zamenjen je veštačkim a s prednje strane vratna kičma je stabilizovana najsavremenijim titanijumskim implantatima.

Prema izjavi upravnika Spinalnog centra na Banjici dr Zdeslava Milinkovića, koju danas prenosi "Politika", Jočiću je u optimalnom roku urađen opsežan rekonstruktivni hirurški zahvat, uklonjeni su fragmenti koštanog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tkiva i diskusa koji su pritiskali kičmenu moždinu.

Milinković je rekao da se intenzivno lečenje nastavlja a počela je primena fizikalne rehabilitacije i da u ovom času nema potrebe za premeštanjem povređenog na Vojnomedicinsku akademiju. "Ozbiljni lekari nikada se ne bave proizvoljnim prognozama jer ishod zavisi od brzine intervencije, starosti pacijenta i opsteg stanja" rekao je Milinković naglasivši da treba poštovati i zaštitu privatnosti povređenog ministra i njegove porodice. Milinković je potvrdio da zbrinjavanje ministra Jočića može da se smatra primerom adekvatnog zbrinjavanja povređenih prilikom teških saobraćajnih nesreća što podrazumeva dobro sprovedenu prvu pomoć, ranu dijagnostiku kao i čitav hirurški zahvat. "Ruski tim neurohirurga koji je odmah nakon nesreće doleteo da pomogne lekarima na Banjici u zbrinjavanju povređenog ministra policije mogao je samo da konstatuje da za njih nikakvog posla nije bilo", istakao je Milinković.

Prilikom povrede kičmenog stuba, kako je rekao, najvažniji je adkvatan transport pa će se i ubuduće, kako je dogovoreno sa ministrom zdravlja, insistirati na edukaciji zdravstvenih radnika i javnosti preko medija, kako bi se smanjio rizik kod zbrinavanja povreda kičme. "Spinalni centar je otvoren za sve", poručio je dr Milinković i dodao da tim spinalnih hirurga ima veliko iskustvo i da se u Centru obavi oko 700 operacija kičme godišnje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.