Jočića leče specijalnom metodom

Izvor: Blic, 06.Mar.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jočića leče specijalnom metodom

BEOGRAD - Ministar policije Dragan Jočić juče je prebačen u Centar za povrede kičmene moždine „Balgrist" u Cirihu, gde će biti podvrgnut lečenju „u uslovima probne kliničke studije uz primenu najnovijih metoda", nezvanično je potvrđeno „Blicu" u ovoj ustanovi.



- To je nova metoda koja još nema široku primenu. Ovu vrstu lečenja prihvatila je i Jočićeva porodica. S obzirom na to da se radi o probnim studijama, koje su izuzetno skupe, finansiranje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je preuzela Demokratska stranka Srbije, čiji je Jočić potpredsednik - rekao je za „Blic" izvor blizak Vladi.

Ministar Jočić je juče sanitetskim kolima prebačen s Specijalne ortopedsko-hirurškoj bolnice Banjica na Aerodrom „Nikola Tesla", odakle je u 12.30 malim avionom u kojem je bilo samo medicinsko osoblje i pratnja, prevezen u Švajcarsku direktnim letom za Cirih.

Kako je juče saopštilo Ministarstvo zdravlja, Jočić je na preporuku stručnog konzilijuma lekara upućen na rehabilitaciju u tu zemlju, kako bi bio nastavljen postupak praćenja lečenja. U saopštenju, koje je potpisao ministar zdravlja Tomica Milosavljević, navodi se da taj centar „omogućava najbolje uslove za nastavak lečenja".

„Lekari stručnog konzilijuma, koji je obrazovala Vlada, biće u stalnom kontaktu sa kolegama u švajcarskom centru i zajednički će pratiti dalji oporavak ministra Dragana Jočića", navodi se u saopštenju.

Kako „Blic" saznaje, Jočić je želeo da se njegovo lečenje nastavi u Rusiji, ali mu je sugerisano da najbolje uspehe u oblasti koja je neophodna za njegov oporavak pruža ova klinika. Tamo, međutim, nisu želeli zvanično da daju bilo kakve podatke o pacijentima čije lečenje im je povereno, niti da detaljnije obrazlažu metode koje primenjuju. Lekar koji je preuzeo lečenje Jočića, nije želeo da se njegovo ime pojavljuje u medijima, niti da zvanično potvrdi da je Jočić smešten na ovu kliniku, koja ima samo dva odeljenja i 38 kreveta. Lekar iz „Balgrista" je odbio da daje prognoze Jočićevog lečenja, koje će se, prema podacima do kojih je došao „Blic" odvijati pod nadzorom interdisciplinarnog tima za povrede kičmene moždine: lekara, sestara, psihoterapeuta, socijalnih radnika, psihologa... U lečenje će biti uključeni i stručnjaci sa Univerzitetske klinike u Cirihu i iz drugih bolnica. Ova klinika je specijalizovana za utvrđivanje dijagnoze povrede kičmene moždine i rehabilitaciju posle povreda. Jočić i vozač Mirko Damjanović u noći između 25. i 26. januara teško su povređeni u udesu na autoputu Niš-Beograd kod Velike Plane. Tada je vozač „mercedesa G500" naleteo na psa, izgubio kontrolu nad vozilom, koje se potom više puta se prevrnulo.

Čeka se odluka o istrazi

Opštinsko javno tužilaštvo u Velikoj Plani dobilo je prejuče izveštaj policije o činjenicama u vezi sa udesom u kojem su povređeni ministar Dragan Jočić i njegov vozač Mirko Damjanović.

- U izveštaju su dostavljeni kriminalističko-tehnička dokumentacija, zapisnici i izveštaji drugih institucija koje su angažovane u pretkrivičnom postupku dokazivanja - rekla je javni tužilac u Velikoj Plani Vesna Ivanović.

Ona je dodala da će tužilaštvo odluko o daljem postupku u postupku doneti početkom naredne nedelje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.