Izvor: Blic, 26.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jočić smenio Božovića

Jočić smenio Božovića

Vladimir Božović smenjen je sa funkcije generalnog inspektora MUP-a pošto je juče Vlada Srbije na to mesto postavila Ljubinka Nikolića, dosadašnjeg šefa Uprave kriminalističke policije MUP Srbije.

Božović je rekao da veruje da iza njegove smene stoji 'ishitrena odluka ministra Dragana Jočića', jer je služba generalnog inspektorata spremala hapšenje ministrovog rođaka Željka Kovačevića. On je optužio je novopostavljenog Nikolića >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da nema potrebne kvalifikacije za generalnog inspektora i da je kadar JUL-a.

- Iznenađen sam, ne zato što mislim da sam ja rođen za ovo mesto, već zato što mislim da ova Vlada, nakon izbora, nema legitimitet da donosi takve odluke. Očekujem reakciju domaće i međunarodne demokratske javnosti i reakciju pravosudnih organa. Zatražiću zaštitu sudske vlasti od ovakvog bahatog postupka ministra Jočića. Na konkurs sam se javio ispunjavajući sve predviđene uslove- rekao je Božović.

On je istakao da je Nikolić ekonomista i da se nikad nije bavio ljudskim pravima.

- Ministar Predrag Bubalo se stidi da kaže ime osobe koja je izabrana. To je Ljubinko Nikolić, bivši julovac, koji je od 1994. do 2000. radio na poslovima privrednog kriminala, kada je cvetao takav kriminal. Pozvao sam odmah Nikolića na TV duel, a on kukavički nije smeo. Sada ga opet pozivam - rekao je Božović.

Prema Božovićevim rečima, razlog zašto je on smenjen jeste ministrov brat od tetke Kovačević, jer je Generalni inspektorat nabavio dokaz da je falsifikovao diplomu srednje škole.

- Ispred mene su dokumenti Interpola BiH kojim se potvrđuje da je Kovačević falsifikovao diplomu srednje škole u Bihaću. Zbog toga će ministar i njegov brat od tetke morati da podnesu zakonske konsekvence. Kovačević je upravnik zatvorske jedinice u kojoj se nalazi Milorad Ulemek Legija i verovatno je tamo postavljen kao neka vrstu kontakta sa prvooptuženim za ubistvo premijera Zorana Đinđića - rekao je Božović.

On tvrdi da je Kovačević postavljen na to mest nezakonito, na inicijativu Jočića.

- Kovačević je bio običan vratar KPD 'Spuž' u Podgorici, odakle je rodom i Jočić. General Miroslav Milošević mi javio da je prilikom boravka u kući ministra Jočića u Danilovgradu zatekao Kovačevića. Milošević mi je ispričao da mu je Jočić tada rekao da nađe zaposlenje za Kovačevića u MUP. Kovačević je prvo bio u UBPOK- u, pa je premešten u Ministarstvo pravde - tvrdi Božović.

Prema njegovim rečima, najveći pritisak trpeo je maja 2006. kada je kritikovao neispunjavanje haških obaveza.

- Nije nam odgovoreno na zahtev šta je urađeno od strane policije kada je u pitanju saradnja sa Hagom. Nije nam odgovoreno ni u vezi sa ubistvom svedoka saradnika Zorana Vukojevića Vuka. Upravo smo započeli istragu kako to da Ulemekovi ljudi obezbeđuju svedoke saradnike. Zbog ovih razloga je sledila ovako nerazumna odluka Vlade - kaže Božović.

On podseća da je Generalni inpektorat pokušao da otkrije ko je 9. marta 1991. ubio Branislava Milinovića i Nedeljka Kosovića, a za vreme kontramitinga Predraga Starčevića i ko je batinao građane, studente i 'otporaše'.

- Tražio sam akciju od ministra, zatim od premijera. Kada su izostale, obratio sam se medijima. Imali smo opstrukcije u samoj službi jer je ministar postavljao svoje ljude. Istraga o 100 milion evra za identifikaciona dokumenta je, takođe, zastala kod kabineta ministra - optužuje Božović.

V. Z. Cvijić DS osuđuje smenu

Demokratska stranka osudila je odluku o smeni Božovića jer ' vlada koja je izgubila podršku ne može da donosi tako važne odluke'. - Vladu zakon obavezuje da u prelaznom periodu obavlja samo tekuće poslove, a ne da vrši kadrovske smene. S obzirom na to da parlament nije konstituisan, Vlada je zloupotrebila funkciju i postavila svog čoveka na ovo mesto u trenutku kada nema legitimitet za donošenje odluka i kada ne postoji parlamentarna kontrola rada Vlade - navodi Demokratska stranka. Ta stranka je upozorila Vladu da će sve odluke koje ne spadaju u tehničke tekuće poslove koji obezbeđuju funkcionisanje države biti smatrane nelegitimnim. Ministar za privredu Predrag Bubalo juče je odbacio navode 'da je Vlada Srbije smenila Božovića' i izjavio da se radi o 'privođenju kraju konkursa za izbor novog kandidata za mesto generalnog inspektora MUP'.

- Vlada je raspisala konkurs i na to mesto već je imenovana nova osoba - rekao je Bubalo.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.