Jocić platio  milion i po evra ubistvo Ive Pukanića

Izvor: Blic, 06.Maj.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jocić platio milion i po evra ubistvo Ive Pukanića

BEOGRAD - Sreten Jocić zvani Joca Amsterdam obezbedio je milion i po evra za ubistvo Ive Pukanića, vlasnika zagrebačkog lista „Nacional”, navodi se u krivičnoj prijavi koju je prošle srede protiv njega podnela srpska polici.



„Blic” ekskluzivno objavljuje detalje krivične prijave u kojoj se navodi da su plan za likvidaciju Jocić i kum Slobodan Đurović „skovali” na sastancima održanim u Crnoj Gori.

„Jocić >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se sa Đurovićem sastajao u Baru. Poslednji sastanak održan je mesec dana pre ubistva Pukanića”, navodi se u krivičnoj prijavi. Zbog organizacije ubistva, u Hrvatsku je Đurović odlazio četiri puta gde se sastajao sa glavnim Jocićevim saradnikom u Hrvatskoj Robertom Matanićem.

„Sreten Jocić je 2006. godine, s umišljajem oformio kriminalnu grupu na teritoriji Srbije i Hrvatske, čije je delovanje imalo međunarodne razmere. U grupi su Slobodan Đurović zvani Kardinal, Robert i Luka Matanić, Željko

Narko veze Sretena Jocića i likvidacije za koje se vezuje

Milovanović... Sa ovim osobama Jocić je po unapred dogovorenom planu izvršio krivično delo teškog ubistva 23. oktobra prošle godine. Za ovaj zločin Jocić je obezbedio milion i po evra”, navodi se u prijavi. Realizacija plana atentata na Pukanića počinje sredinom oktobra prošle godine, kada u Zagreb odlaze Željko Milovanović i Bojan Gudurić, glavni izvršioci ubistva.

- Pre toga, braća Robert i Luka Matanić i Amir Mafalani rade na osmatranju Pukanićevog kretanja i pripremi zločina. Oni u Zagrebu dočekuju Milovanovića i Gudurića i zatim sa njima prate Pukanića, utvrđuju njegove kontakte, da bi 23. oktobra oko 12 sati izvršilo ubistvo - navodi se u prijavi podnetoj Specijalnom tužilaštvu.



Likvidacija na Arubi


U policiji kažu da imaju čvrste dokaze za navode u prijavi, ali veruju i da bi Jocićevo hapšenje moglo da razreši brojne likvidacije mafijaških bosova koji su poslednjih desetak godina pod kontrolom držali distribuciju kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Jocićeva tapija na evropsko narko-tržište bila je kobna za mnoge koji su sa njim delili plen, a potom se našli na meti profesionalnih ubica na Karibima, u Bugarskoj, Holandiji... Većina ubijenih su bugarski šefovi podzemlja, osobe koje su sa Jocićem sarađivale u nabavci, ali i švercu i distribuciji kokaina. Poli Pantev ubijen je u Arubi na Karibima, Ivan Todorov u centru Sofije, gde je likvidiran i Ivan Stojanov, Konstantin Dimitrov hicem u glavu ubijen je u Amsterdamu.

Srpskoj policiji najinteresantnije je ubistvo Panteva, koji je do marta 2001. godine, kada je likvidiran, slovio za šefa bugarskog podzemlja.

- Pantev je ubijen dan nakon što je Sretena Jocića prevario za skoro pola tone kokaina prošvercovanih u Evropu. Dan kasnije, njegovo telo nađeno je u predvorju hotela „Sonesta” u Oranhestadu, glavnom gradu Arube. Na njega su pucala dvojica muškaraca sa slovenačkim pasošem - Papunić i Radanović. Pantev, koga je bugarska policija sumnjičila za nekoliko likvidacija sredinom devedesetih godina, usmrćen je sa četiri hica u glavu. Njegovo ubistvo nikada nije rešeno - kaže za „Blic” izvor iz vrha MUP-a Srbije.



Bugarska veza


Nekoliko meseci kasnije, Ivan Stojanov zvani Kubeto, blizak saradnik ubijenog Polija Panteva, likvidiran je u Sofiji. U to vreme, prema pretpostavci policije, Jocić je planirao da pošalje ubice u Amsterdam kako bi osvetili likvidaciju njegovog štićenika egipatskog narko-dilera Barsuma. Potencijalne mete Jocićevih plaćenih ubica bili su Vilijam Holeder, poznat po otmici Fredija Hajnekena, kao i građevinski tajkun iz Amsterdama Viljem Endstra. Upravo po narudžbi Holedera, u januru 2006. u Podgorici je ubijen Jocićev kum Srđan Miranović. Pre Miranovića, ubijen je Jocićev prijatelj Aleksandar Bulatović. Likvidiran je 2003. godine u Amsterdamu. Iste godine u Španiji je ubijen još jedan Jocićev kum Mirko Vukmirović. Njegov leš nađen je u stanu u Marbelji.

Ubistva nisu prestala ni nakon 20. juna 2002. godine, kada je Jocić uhapšen u centru Sofije, a zatim izručen Holandiji.

U Bugarskoj na njegovo mesto došao je Nenad Milenković, čiji je partner bio Konstantin Dimitrov. U decembru 2003. Dimitrov, jedan od najvećih bugarskih narko-dilera i naslednik Panteva, ubijen je u centru Amsterdama. Usmrćen je hicem u glavu dok je gledao izlog najveće prodavnice dijamanata u Amsterdamu - Dijamantskog centra na trgu Dam.

Mesec dana pre Jocićeve ekstradicije iz Holandije u Srbiju, u februaru 2006. u centru Sofije likvidiran je Ivan Todorov zvani Doktor. Todorov je ubijen dok je vozio „porše kajen”. Tri godine ranije pokušana je njegova prva likvidacija. Pod njegov „mercedes” postavljen je eksploziv. Vozilo je dignuto u vazduh dok se Todorov vozio bulevarom Carigradsko šose u Sofiji, ali je tada preživeo napad.

Sreten Jocić direktno je trgovao sa južnoameričkim kartelima, od kojih je kupovao kokain, a zatim ga u Evropu uglavnom morskim putem prebacivao do luka u Španiji, Holandiji, Rumuniji... Droga je odatle distribuirana po celoj Evropi. On je bukvalno pod sobom držao celo narko-tržište. Nijedna isporuka nije mogla da prođe a da za to on ne zna - kaže naš izvor. Policija je do sada uspela da zapleni samo nekoliko isporuka, iza kojih, kako se pretpostavlja, stoji Jocić. Najznačajnija je izvedena 2004. godina, kada je u akciji „Beli vinogradi” argentinska policija zaplenila pošiljku vinskih boca namenjenih evropskom tržištu u kojima je nađen 171 kilogram čistog kokaina. U ovoj akciji u Buenos Ajresu uhapšen je Jocićev kum Nišlija Dragan Ilić. Osim Ilića, tada je uhapšen i Srbin Dragan Tešić, kao i Filip Dragić, engleski državljanin. Dragić je optužen za organizaciju šverca kokaina, dok je zadatak Ilića i Tešića bio da kroz svoje firme operu narko-zaradu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.