Izvor: B92, 26.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jočić: Nema velikih klanova

Beograd -- Dragan Jočić kaže da u Srbiji nakon razbijanja Zemunskog klana ne postoji organizovana narko-grupa tog profila i društvene opasnosti.

On je kao najveću društvenu opasnost u Srbiji naveo drogu. Od maja do novembra ove godine MUP je zaplenio 1,28 tona narkotika - od čega 204 kilograma heroina.

Predstavljajući Izveštaj o radu MUP-a od maja do novembra 2005. godine, Jočić je na sednici Odbora za bezbednost Skupštine Srbije rekao da u tom periodu nije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bilo borbe za primat među kriminalnim grupama, što je bilo karakteristično za period pre rasturanja "zemunskog klana".

Posao policije otežava podatak da su osobe koje učestvuju u lancu krijumčarenja uglavnom starije, a da većina njih ne prolazi krivičnu evidenciju: "Kriminalci više nisu sami i jedini u mreži, distribuciji i tranzitu droge, što otežava rad MUP-a. Raspoloživa saznanja pokazuju da na teritoriji Srbije, nakon zemunskog klana, ne postoji organizovana narko grupa sličnog profila, odnosno društvene opasnosti".

Odgovarajući na pitanja članova Odbora koji se odnose na prisluškivanje, Jočić je rekao i da MUP nema opremu za samostalno prisluškivanje, već da to čini BIA po njihovom nalogu. On je demantovao informaciju da je MUP tražio prisluškivanje poslanika Skupštine Srbije: "Ne, to nikad, jednostavno, nismo radili, niti to možemo direktno da uradimo, to ide preko pravosudnih organa. Potpuno je nemoguće, MUP samostalno ne može da sluša, postupak je toliko formalan da ne postoji mogućnost da se bilo koji telefon kontroliše a da to ne može da se otkrije".

Ministar je potvrdio da je zbog sumnji za postojanje mita i korupcije, u Skupštini Srbije saslušano šest poslanika, najavivši da će iskaze policiji dati još dvoje. On je, međutim, naglasio da može doći i do proširenja istrage zbog, kako je rekao, dešavanja poslednjih dana. Podsetimo, poslednjeg dana sednice parlamenta formiran je poslanički klub "Za evropsku Srbiju" za koga su pojedini poslanici tvrdili da ga finansira Bogoljub Karić.

Broj ubistava povećan, više uhapšenih ubica

U Srbiji je u poslednjih šest meseci povećan broj ubistava, ali je najveći broj počinilaca uhapšen, rekao je danas republički ministar unutrašnih poslova Dragan Jočić. "U periodu od maja do novembra bilo je 88 ubistava, a od novembra prošle do maja ove godine ukupno je izvršeno 69 ubistva", rekao je Jočić na sednici Odbora za odbranu i bezbednost Skupštine Srbije, predstavljajući šestomesečni izveštaj o radu MUP-a.

Ministar je ukazao da se od ukupnog broja ubistava za 45 nije znao izvršilac, ali da je 38 rasvetljeno i naveo da to uglavnom nisu ubistva kao posledica organizovanih akcija, već "porodična, zadesna ili situaciona ubistva".

Navodeći da je smanjeno vršenje većine najtežih krivičnih dela opsteg kriminaliteta, Jočić je naveo da je na teritoriji Srbije izvršeno ukupno 60.182 krivična dela, da su krivične prijave podnete protiv 30.596 osoba, među kojima je 2.970 maloletnika i 2.500 povratnika, najvše u oblasti opšteg kriminaliteta. Najzastupljenija su krivična dela protiv imovine (60,7 odsto) i krivična dela sa manjim stepenom društvene opasnosti (23,3 odsto), dok su krivična dela protiv života i tela zastupljena sa šest odsto, kazao je ministar.

On je naveo da je smanjena većina najtežih krivičnih dela opšteg kriminaliteta i to ubistvo u pokušaju (za 22 odsto), teškee telesne povrede (za 10,2 odsto), silovanja u pokušaju (22,2 odsto), razbojničke krađe (za 24,3 odsto), kao i da je zabeležen porast krađa i teških krađa u oblasti imovinskih delikata.

"Dolazi do pada stope krađe vozila u gradovima, naročito u Beogradu, dok je rast u malim mestima", naveo je on.

Ministar je istakao da su u oblasti organizovanog finansijskog kriminala aktivnosti bile usmerene ka otkrivanju oblika korupcije u državnim organima i da je tako otkrivena korupcija visokih državnih predstavnika i sudija Vrhovnog suda u sprezi sa nosiocima organizovanog kriminala.

U strukturi privrednog kriminala najviše je bilo zloupotrebe službenog položaja, falsifikovanja službene isprave, nedozvoljene trgovine, prevara u privrednom poslovanju i zloupotreba ovlašćenja u privredi, rekao je Jočić i naveo da je u oblasti korupcije otkriveno 121 krivično delo primanja i davanja mita, što je dva puta više nego prošle godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.