Izvor: B92, 31.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jočić: Napad na Kasu za osudu

Subotica -- Ministar unutrašnjih poslova Srbije, Dragan Jočić, posetio je juče predsednika SVM-a Jožefa Kasu.

Tom prilikom Jočić je ocenio da je napad na lidera Saveza vojvođanskih Mađara za svaku osudu, pogotovo u trenutku kada Vlada Srbije preduzima sve mere da stabilizuje međunacionalne odnose.

"Pripadnici MUP-a preduzeće sve mere da bi se identifikovao i priveo pravdi počinilac ovog nedela, koje ide za tim da destabilizuje odnose i unese strah među nacionalne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << manjine u Vojvodini. Utvrićemo ko je ovo uradio i vratiti mir i spokojstvo", kazao je on.

Jožef Kasa je ocenio kako je napad na njegovu kuću još jedan u nizu političkih psiholoških pritisaka: "Ne bih želeo pridodati neku veću važnost ovom događaju. Da se to desilo meni ili bilo kom drugom to je jedan gnusan čin i o tome treba da razmišljaju oni koji su zaduženi za red i mir u ovoj zemlji. Nadam se da će ovo biti ozbiljnije obrađeno nego što su to bili raniji slučajevi uopšte".

Ministar Jočić je rekao i da je očigledno da je bomba bačena u pokretu i ciljano, i da rezultate istrage očekuje narednih dana.

Kasa: Neće me oterati

Iako motivi jučerašnjeg napada na kuću lidera Saveza vojvođanskih Mađara u Subotici nisu otkriveni, Jožef Kasa je danas rekao da su se pokazala kao tačna njegova upozorenja da u Srbiji postoje ekstremne i nekontrolisane nacionalističke snage spremne da na ovom prostoru izazovu krvoproliće.

Lider SVM-a je na današnjoj konferenciji za novinare rekao kako on lično bombaški napad ocenjuje kao delo psihički rastrojenih ljudi koji nanose štetu zajedničkom životu na ovim prostorima: "Cilj je upravo to da se Jožef Kasa uplaši ovakvim događajima. Mene oterati sa ovog prostora niko neće".

On je istakao i da pravi značaj događaja pokazuje i reakcija najviših državnih organa koja je bila adekvatna i brza: "Ja se nadam da je to jedan novi početak u političkom životu Srbije, da je Srbija spremna da se suoči sa ovakvim problemima i da je spremna da se uhvati u koštac sa njima".

Kasa je ocenio i da je napad na njegovu kuću delo nacionalističkih snaga koje su ohrabrene neadekvatnim reakcijama na prethodne incidente. On je istakao i da do ohrabrivanja ne bi došlo da su vlasti u prethodnim slučajevima reagovale kao juče.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.