Izvor: B92, 14.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jočić: Bez istrage o Mihajloviću

Beograd, Peking -- Ministar pravde Dušan Petrović tražiće izručenje Marka Miloševića ukoliko dobije zahtev nadležnih organa. Pritvor za 4 osobe.

Akcija "Mreža" se nastavlja, kaže ministar Jočić, ali u ovom trenutku, prema rečima prvog čoveka srpske policije, neće se istraživati uloga bivšeg ministra Dušana Mihajlovića. Više izvora B92, među kojima su i policijski, potvrdilo da je Mihajlović detalje iz akcije Mreža u januaru 2004. pokazivao jednom od osumnjičenih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Stanku Subotiću.

"To je priča jedne strane, ne postoji nijedan podatak i ne vidim zašto bi se ijedan postupak pokretao. Ja mislim da nema potrebe da se raspravlja jer još nije utvrđeno da je Mihajlović bilo kome bilo šta davao", kazao je Jočić.

Srpska policija će u potrazi za beguncima tražiti pomoć kolega u drugim zemljama kaže ministar policije: "Za ova lica iz akcije Mreža oglasićemo se kada bude vreme, obratićemo se direktno državama, ministratsvima unutrašnjih poslova i intepolima tih zemalja", kazao je Jočić.

Akcija Mreža se nastavlja, a ministar policije objašnjava da se istrage vode u za periode 1996-1998 od 1998-2001. i kako kaže, možda i kasnije.

Ministar pravde Dušan Petrović kaže da će Srbija učiniti sve što je u njenoj moći kako bi Marko Milošević postao dostupan pravosudnim organima ukoliko to bude potrebno.

Pritvor za četiri osobe

Istražni sudija Specijalnog suda odredio pritvor za četiri osobe koje su osumnjičene da su bile deo grupe Mirjane Marković i Marka Miloševića koja se bavila švercom cigareta.

Portparolka Specijalnog suda Maja Kovačević-Tomić je rekla da je pritvor određen Valentinu Petrovu, vlasniku dva špediterska preduzeća iz Dimitrovgrada, službenicima preduzeća Tref-rent-a-kar Miodragu Praviloviću i Predragu Jovančiću, kao i nekadašnjem službeniku Carine Lazaru Šarcu.

Sa slobode se brani osumnjičena Ivona Petrović.

Specijalni tužilac za borbu protiv organizovanog kriminala Slobodan Radovanović izjavio je 12. juna da se Mirjana Marković i Marko Miloševiću sumnjiče da su bili organizatori grupe koja se u drugoj polovini 1990-ih bavila švercom cigareta.

Tom grupom je rukovodila i Bojana Bajrušević, udovica biznismena Vlade Kovačevića Trefa, uz pomoć Mihalja Kertesa, tadašnjeg upravnika Carine.

Maja Kovačević-Tomić je kazala da se protiv okrivljenih koji su u bekstvu poternica može raspisati tek kada policija zvanično obavesti sud da ih nije pronašla na adresama na kojima su prijavljeni.

Marko M. u Kini

Marko Milošević i njegova majka Mirjana Marković osumnjičeni su da su bili organizatori grupe koja je švercovala cigarete i u odvojenim intervjuima rekli su da se neće odazvati pozivima suda i da nisu u zemlji.

Posle majke Mirjane Marković, koja nije želela da kaže gde se nalazi, javnosti se obratio i sin Marko. U intervjuu koji je dao Glasu javnosti, Milošević je negirao da je učestvovao u švercu cigareta i dodao da se neće odazvati pozivu suda u Srbiji.

Prema njegovim rečima, sumnje u njegovu umešanost u kriminal su "zverstvo i kršenje ljudskih prava" njegove porodice. Sam je priznao da je jedno vreme u proteklih sedam godina živeo u Moskvi, a da je sada u Kini gde "ima neka posla".

"Nova hapšenja, bez pošteđenih"

Bivši načelnik Odeljenja UBPOK-a za suzbijanje organizovanog finansijskog kriminala Josip Bogić ocenio je u Poligrafu B92 da niko odgovoran neće biti pošteđen u akciji borbe protiv duvanske mafije i da će biti novih hapšenja.

On veruje da će istraga biti usmerena i na učešće pripadnika tajnih službi jer "bez njih šverc cigareta nije mogao da se odvija". Bogić kao dobar potez vidi najavljenu meru oduzimanja nelegalno stečene imovine pripadnika kriminalnih grupa.

"Mislim da je suštinsko pitanje, i to je specijalni tužilac dobro primetio, pripadnicima kriminalnih grupa oduzeti imovinu. Kada oduzmete imovinu, vi tim grupama na neki način odizimate manevarski prostor, oni ne mogu dalje da vrše krivična dela, ne mogu da korumpiraju tužioce, sudije. To znači da preventivno delujete i imate pravi efekat. To su pokazala i iskustva u svetu", kaže Bogić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.