Izvor: B92, 27.Jul.2009, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jerković osuđen za šverc cigareta

Zagreb -- Zbog šverca cigareta iz Hrvatske biznismen iz Bačke Topole Mile Jerković osuđen je pravnosnažno na tri godine zatvora, prenosi portal "poslovni.hr".

Postupak je pokrenut nakon prijave Evropske komisije da je bez dokumentacije prošvercovao četiri šlepera cigareta iz Hrvatske. Vrhovni sud Srbije ocenio je da je Jerković kriv zbog zloupotrebe službenog položaja, falsifikovanja službenih isprava, podsticanja drugih osoba na krivično delo i davanja mita. Sud ga >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je pravnosnažno osudio na tri godine zatvora.

Njegov saradnik Dušan Vukić iz Erdevika i trojica carinika osuđeni su na nešto manje zatvorske kazne.

Time je okončana afera švercovanja cigareta na graničnom prelazu Bajakovo, između Hrvatske i Srbije, koja se dogodila pre 12 godina, ali verovatno i poslovna karijera čoveka koji je tokom privatizacije u Srbiji došao u posed oko 15.000 hektara i čak šest poduzeća koje se bave putevima, piše "poslovni.hr".

Kako je sud utvrdio, Jerković je 1997. godine, uz pomoć špeditera Vukića i trojice carinika, uspeo iz Hrvatske da uveze četiri šlepera cigareta, pri čemu je lažno prikazao uvozne račune, izbegavši da plati obaveze prema državi.

Slučaj bi ostao neotkriven da ga Evropska carinska komisija iz Brisela nije prijavila.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.