Izvor: Blic, 06.Jul.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelisiću ista kazna

Jelisiću ista kazna

HAG (Beta/Srna) - Konačnom odlukom Međunarodnog tribunala za ratne zločine u Hagu Goran Jelisić, rodom iz Bijeljine, koji se predstavljao kao 'srpski Adolf', osuđen je na 40 godina zatvora za ubijanje i mučenje Muslimana u logoru u luci u Brčkom.

Drugostepeno veće Tribunala u Hagu usvojilo je žalbu tužioca i ocenilo da je prvostepeno veće pogrešilo što je Jelisića oslobodilo optužbe za genocid na polovini suđenja. Apelaciono >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << veće je ocenilo da je prvostepeno veće pogrešno primenilo pravo, da se rukovodilo pogrešnim kriterijumima, da je izvuklo pogrešne zaključke iz činjenica koje je tužilac prezentirao i ocenilo da je tužilac na suđenju pokazao nužne elemente na osnovu kojih je Jelisić mogao biti osuđen za genocid. Koristeći svoje diskreciono pravo, drugostepeno veće Tribunala u Hagu odlučilo je da ne vraća Jelisića na ponovno suđenje za genocid, već je potvrdilo kaznu od 40 godina za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine. Jelisićeva žalba na visinu kazne je odbijena.

Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu verovatno će uskoro da dozvoli Biljani Plavšić da se brani sa slobode - piše juče nemački dnevnik 'Berliner cajtung'. - Biljana Plavšić, početkom 90-tih predsednik bosanskih Srba, predala je takav zahtev i Tribunal će ga uskoro razmotriti - rekla je portparol Tribunala Florens Artman, dodajući da će Karla del Ponte verovatno sudu uručiti svoj pozitivan stav o zahtevu.

Ona je rekla da je preduslov za njeno privremeno oslobađanje da Plavšićeva do početka glavnog procesa boravi u državi u kojoj neće imati mogućnost da pobegne. 'Osim toga, Plavšićeva mora da garantuje da će se u slučaju potrebe odmah staviti na raspolaganje Tribunalu radi ispitivanja', rekla je Artmanova.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.