Izvor: Blic, 10.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedan 'kriv', obojica optuženi

Jedan 'kriv', obojica optuženi

BANJALUKA, PRIJEDOR - Porodica Predraga i Nenada Banovića pregovara s banjalučkim advokatom Krstanom Simićem o angažovanju za njihovu odbranu. Simić je izjavio da je Sretko Banović, otac braće Predraga i Nenada, s njim stupio u kontakt radi angažovanja njegove kancelarije. 'Pošto niko od svedoka ne može sa sigurnošću da utvrdi koji je od blizanaca ulazio u logor i navodno zlostavljao zatvorenike, Tužilaštvo Haškog tribunala >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << podiglo je javnu optužnicu protiv obojice', rekao je za Tanjug dobro obavešteni izvor upućen u rad suda u Hagu.

U ranijem pokušaju privođenja Banovića, pre skoro dve godine u Prijedoru, pripadnici Sfora su greškom brutalno uhapsili braću Predraga i Nenada Vučkovića, koji su posle nekoliko dana vraćeni iz Haga s teškim povredama zadobijenim prilikom hapšenja.

Nenad i Predrag Banović su rođeni 28. oktobra 1969. godine u Prijedoru gde su završili osnovnu i srednju školu. Po završetku škole, odmah su počeli da rade u staklarskoj radnji kod oca Sretka, koji slovi za jednog od najboljih privatnika u gradu. Već 1991. godine Nenad je otišao u rat kao pripadnik 16. banjalučke brigade, na slavonsko ratište gde je, prema rečima najbližih, bio primer časnog srpskog ratnika. Po izbijanju rata u BiH, Predrag je bio mobilisan i izuzetno kratko vreme proveo u prijedorskom Keratermu, za koji je vezana optužnica Tribunala.

Često se u Prijedoru, i to od Bošnjaka povratnika, moglo čuti da Predrag nije ništa nažao učinio pritvorenicima u Keratermu što, prema rečima oca Sretka, neće biti teško dokazati. Po završetku rata u BiH, s obzirom na to da su se nalazili na javnoj optužnici Tribunala, braća Banović su otišla u SRJ, u sada već poznato odredište, Obrenovac, gde su živeli sa svojim porodicama. Kako nezvanično saznajemo, u Obrenovcu su živeli pod novim imenom, kako kažu Prijedorčani, 'da bi sačuvali žive glave'.

U vreme dok smo razgovarali s njihovim ocem Sretkom, koji je obećao da će uskoro reći mnogo više, zazvonio je telefon. Na vezi je bio jedan od sinova koji je potvrdio da su deportovani u haški zatvor, da se dobro osećaju i da su zdravi.

- Sinovi moji, ne plašite se ničeg i nikog. Pravda mora da pobedi. Budite samo ono što ste oduvek bili, časni i ponosni ljudi i Srbi - poručio je Sretko sinovima. Z.B. - Tanjug

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.