Jasminka bila u četvrtom mesecu trudnoće

Izvor: Blic, 07.Sep.2009, 08:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jasminka bila u četvrtom mesecu trudnoće

Istražni sudija Opštinskog suda u Užicu odredio je juče pritvor za petoro radnika „Prvog partizana", koji se sumnjiče da su napravili propuste koji su 3. septembra prouzrokovali požar u kojem je poginulo sedmoro njihovih kolega, nakon što ih je saslušao.



Na saslušanju je osumnjičeni Velibor Janjić (56), radnik na zasipanju baruta, kako „Blic" nezvanično saznaje, priznao da je presipao barut u prostoriji zvanoj temperirnica, koja nije predviđena >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za to. Janjić je ispričao da je otišao da opere ruke i kada se vratio video je da je izbio požar. On je naveo da je stavio zaštitnu masku i da je tri puta pokušavao da dođe do kolega koje su nastradale u susednoj prostoriji.

Ostali osumnjičeni Milojka Pešić (56), šef protivpožarne zaštite, Milisav Đerić (49), poslovođa, Prvoslav Đerić (43), rukovodilac pogona, i Zoran Ćirović (55), rukovodilac kontrole, na saslušanju su se branili da nisu znali šta radi Janjić. Saslušanje petoro osumnjičenih koje je počelo oko 10 sati trajalo je do večernjih časova.

Četvoro osumnjičenih na saslušanju izjavilo da nisu znali šta Janjić radi

Svi se terete za teško delo protiv opšte sigurnosti, rukovodioci da nisu sa posebnom pažnjom vršili svoje obaveze, a Janjić da nije poštovao proceduru, jer barut nije presipao u prostoriji predviđenoj za tu svrhu, poznatoj kao presipaonica, već u obližnjoj temperirnici. Njegovo postupanje se kosi sa propisanim pravilima rada.

Krivična prijava obuhvatila je još nekoliko uočenih propusta, vezanih za postupanje u prostorijama i rukovanje barutom. Na primer, utvrđeno je da su odaje u ovom sektoru često ostavljane bez nadzora radnika iako je uputstvom naloženo stalno prisustvo nekoga od zaposlenih.

Jedan od razloga za izbijanje požara, koji se spominje u istrazi, kako saznajemo, jeste da se barut zapalio zbog statičkog elektriciteta. Međutim, nekadašnji radnik ove fabrike, dobro upućen u tehnološki proces punjenja municije, manipulisanja barutom i rasporedom prostorija u delu pogona gde je došlo do havarije, kaže da će biti teško utvrditi kako se barut zapalio.

- Činjenica je da u temperirnici, gde je požar buknuo, u trenutku eksplozije nije bilo nijednog radnika, jer da se neko unutra zatekao i da je nekim gestom izazvao eksploziju, i on bi sigurno nastradao. Tela svih poginulih zatečena su u hodniku između odeljenja barutnog punjenja i glavnog tunela - kaže bivši radnik ove fabrike.

Oproštaj od nastradalih radnika

Naš sagovornik tvrdi da odeljenje barutnog punjenja i prateće prostorije imaju „antistatik pod". On ne dozvoljava pojavu statičkog elektriciteta koji bi mogao da bude inicijalna kapisla paljenju baruta. Takođe, striktno se vodi računa da svi radnici ovog odseka na sebi imaju samo pamučnu odeću i odgovarajuću obuću kako bi se eliminisalo stvaranja trenja koje bi moglo da izazove paljenje eventualno prosutog baruta.

Odeljenje temperirnica u kome se vatra pojavila zapravo je prostorija u koju se smeštaju dnevne zalihe baruta. Iz temperirnice, gde se barut čuva na temperaturi od 20 plus-minus dva stepena, baš iz razloga da se stabilizuje pre ubacivanja u čaure, ova sirovina se po proceduri u manjim količinama prenosi i sipa u specijalizovane koševe, odakle se automatski, posebnim sistemom, prebacuje do mašina u odeljenje barutnog punjenja u kome je i radilo sedmoro poginulih radnika. Temperirnica se u „Prvom partizanu" nalazi sprat iznad barutnog punjenja, a ove dve prostorije vezane su samo manjim otvorom.

Hrabri vatrogasci sprečili su još veću tragediju

U požaru koji je u četvrtak uveče pred kraj druge smene buknuo u sektoru za proizvodnju puščane municije poginuli su Svetlana Đurić (40), Jasminka Ostojić (24), Gordana Đokić (30), Biljana Luković (52), Vidojka Terzić (50) i Dragan Milovanović (42). Svi oni, utvrđeno je obdukcijom, stradali su od posledica gušenja ugljen-monoksidom.

Od sedmoro poginulih samo je Vidojka Terzić bila zaposlena za stalno, Dragan Milovanović je deceniju radio na određeno, dok je preostalih pet žena angažovano preko omladinske zadruge. Biljana Luković, na primer, preko zadruge radila je u „Prvom partizanu" petnaest godina. Nastradala Jasminka Ostojić bila je u četvrtom mesecu trudnoće.

Od Dragana Milovanovića i Svetlane Đurić juče se oprostila mnogobrojna rodbina, prijatelji i kolege na grobljima u Turici i Beloj Zemlji.

Dačić: Odgovornost se mora utvrditi

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je juče da se ispituje da li je u fabrici municije „Prvi partizan" u Užicu, gde je poginulo sedmoro radnika, narušena procedura prilikom postupanja u skladištu baruta, ili je sama procedura neadekvatna.

- Ne treba ići u drugu krajnost i praviti lov na veštice, ali se odgovornost mora utvrditi da se ovakvi slučajevi ne bi ponavljali - kazao je ministar prilikom obilaska baze Specijalne antiterorističke jedinice u Batajnici „13. maj".

Beta

Provera bezbednosti u „Prvom partizanu"

Direktor inspekcije rada u Srbiji Radovan Ristanović naredio je proveru sistema mera zaštite na radu i bezbednosti rada u fabrici „Prvi partizan" u Užicu, kao i analizu ugovora angažovanih radnika.

- Veoma je važno da se utvrdi kako je funkcionisao sistem zaštite i bezbednosti na radu da se tragedije kao što je ova ne bi nikada ponovile - kazao je Ristanović koji je posetio fabriku. Prema njegovim rečima, važno je utvrditi po kojim su osnovama angažovani radnici.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.