Izvor: Politika, 09.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japanac na slobodi, razlozi odluke – nepoznati

Ministarstvo pravde Srbije juče ujutru zvanično je obavešteno da je Jovanović pušten na slobodu, ali odluka i njeno obrazloženje nije dostavljena srpskom ministarstvu

Ministarstvo pravde Republike Srbije još ne zna razloge zbog kojih su italijanski pravosudni organi odlučili da Vladimir Jovanović Japanac, za kojim je raspisana međunarodna poternica, bude pušten iz ekstradicionog pritvora u Italiji. Ministarstvo pravde Srbije juče ujutru zvanično je obavešteno da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je Jovanović pušten na slobodu, ali odluka i njeno obrazloženje, prema rečima Slobodana Homena, državnog sekretara u Ministarstvu pravde, nije dostavljena srpskom ministarstvu.

– O puštanju Jovanovića na slobodu obavešteni smo od strane Interpola. Dobili smo informaciju da je Jovanović na slobodu pušten 3. juna i da je odluku o tome doneo italijanski sud. Odluka i njeno obrazloženje, kako smo obavešteni, biće nam naknadno dostavljeni i zbog toga mi je veoma teško da komentarišem odluku italijanskih kolega – rekao je Homen za „Politiku”.

Prema rečima državnog sekretara, crvena Interpolova poternica raspisana za Jovanovićem i pored odluke italijanskih pravosudnih organa ostaje na snazi, a on će biti uhapšen čim bude dostupan srpskim pravosudnim organima. Homen je dodao i da je dokumentacija o Jovanovićevom slučaju Italijanima dostavljena u oktobru prošle godine, a pre mesec dana su im dostavljeni i dopunski spisi.

Ministarstvo pravde, kako nam je objašnjeno, zatražilo je izručenje Jovanovića u oktobru prošle godine. Tada je ministarstvo, na osnovu sudske dokumentacije, zatražilo njegovo izručenje radi okončanja postupka u Drugom opštinskom sudu zbog krivičnog dela iznude, ali i zbog postupka pred Četvrtim opštinskim sudom zbog falsifikovanja isprave i izdržavanja kazne zatvora od šest meseci.

Na osnovu obaveštenja suda od maja ove godine, ministarstvo je nadležne organe u Italiji obavestilo da je Jovanović pravosnažno osuđen pred Drugim opštinskim sudom u Beogradu na kaznu zatvora od dve godine zbog koje je i zatraženo njegovo izručenje. Kazna od šest meseci, kako nam je objašnjeno u Ministarstvu pravde, u međuvremenu je zastarela.

Jovanović je u Italiji uhapšen 9. septembra prošle godine po poternici koju je za njim raspisao srpski Interpol zbog bekstva sa odsluženja dvogodišnje kazne zatvora na koju je osuđen zbog iznude. Uhapšen je u Milanu tokom rutinske kontrole dokumenata.

Jovanović je pravosnažnom presudom Drugog opštinskog suda u Beogradu osuđen na dve godine zatvora zbog pokušaja iznude 50.000 evra od Nenada Mikića, vlasnika beogradskog taksi udruženja „Maksis”. Vlada Japanac je od Mikića u kafiću „Dragulj” na Vidikovcu, 5. aprila 2005. godine, tražio reket od 50.000 evra, što je ovaj odbio da plati. Zbog svoje odluke, Mikić je pretučen.

Jovanović je prošle godine uhapšen u Bosni i Hercegovini, ali je iz tamošnjeg zatvora ubrzo pušten i to pošto je utvrđeno da ima bosansko državljanstvo zbog kojeg ne može da bude izručen srpskim vlastima.

Za Jovanovićem je poternicu raspisala i Belgija zbog nanošenja teških povreda koje su imale kao posledicu smrt, učešća u razbojništvima, kidnapovanju i falsifikovanju, ali je, prema rečima njegovog advokata Stevana Protića, ta poternica povučena.

O Vladimiru Jovanoviću Japancu mediji su pisali kao o pripadniku „zemunskog” i „surčinskog” klana. Srpska policija je u beloj knjizi iz 2001. godine Vladimira Jovanovića označila kao pripadnika grupe Dušana Spasojevića, vođe „zemunskog klana”.

Jovanović je postao poznat posle pokušaja ubistva Vuka Draškovića u Budvi, juna 2000. godine, jer ga je crnogorska policija osumnjičila za učešće u tom zločinu. Sumnjalo se da su atentatori, tokom priprema Draškovićeve likvidacije, boravili u njegovom stanu u Budvi.

Optužnica protiv njega nije podignuta, a u svojstvu svedoka na suđenju optuženima za pokušaj atentata rekao je da ne zna ko mu je sve boravio u stanu, jer je svima davao ključeve.

M. Derikonjić

[objavljeno: 09/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.