Izvor: B92, 03.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janjušević: Politička presuda

Beograd -- Nekadašnji savetnik premijera Srbije Zoran Janjušević kaže da je protiv njega doneta "politička presuda u političkom procesu".

On je zbog utaje poreza osuđen na uslovnu zatvorsku kaznu od 20 meseci i na novčanu kaznu od 800.000 dinara. List "Blic" je objavio da će, prema presudi Trećeg opštinskog suda, Janjušević zatvorsku kaznu služiti ako u naredne četiri godine počini novo krivično delo.

Prema navodima "Blica", sudsko veće kojim je predsedavala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sudija Zorica Milosavljević utvrdilo je da je Janjušević od 3. februara do 31. jula 2003. godine sa računa njegove firme "Majron sejls LTD", registrovane na Sejšelima, nekoliko puta prebacio devize na privatni devizni račun u "Cepter banci".

Utvrđeno je da je prvo prebacio 399.900 evra, pa 250.000 evra, a zatim 50.000 evra i oko 1.600 evra, kao i da je preneo 60.300 američkih dolara, a da ni za jedan transfer nije platio porez.

"Sud je utvrdio da je Janjušević u potpunosti 'izbegao da plati porez na prihode' u ukupnom iznosu od 7.702.665 dinara", piše Blic.

Janjušević je u saopštenju dostavljenom agenciji Beta naveo da je "politički proces krunisan i političkom presudom".

"Zbog grubog kršenja zakona u nastavku suđenja zahtevaću njegovo vraćanje na početak", najavio je Janjušević.

Dodao je da je 27. februara, sat vremena pre nastavka suđenja, sudija Zorica Milosavljević obavestila ranije pozvane svedoke da ne dolaze na suđenje, a da je jedan svedok trebalo da bude iz Poreske uprave, dok je drugi svedok, sudski veštak, utvrdio da Janjušević nije bio dužan da plati porez.

"Ovakvim potezom sudija je grubo prekršila zakon, kao i time što je unapred obavestila tužioca da namerava da okonča postupak, a da nije obavestila mene i mog branioca", tvrdi Janjušević.

Janjušević je naveo i da je odluka suda u suprotnosti sa stavom Ministarstva finansija, koje je, na pitanje sudskog veća, iznelo stav da "ne može da postoji njegova poreska obaveza, jer se radi o kreditu".

"Mislim da nikada nećemo saznati prave razloge niti inspiratore za sudski postupak koji se već tri godine vodi protiv mene i to uz najgrublje kršenje zakona. O njima možemo samo da spekulišemo. Kada od vašeg imena naprave negativan simbol i kada ono postane oruđe za političke obračune, istina više nikome nije važna", naveo je Janjušević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.