Izvor: Politika, 21.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jakupek i dalje ćuti

Sremska Mitrovica – Dokazni postupak u slučaju osumnjičenog Danijela Jakupeka (27) zvanog Žak, koji je prebačen u Zatvorsku bolnicu u Beograd zbog psihijatrijskog veštačenja, biće nastavljen 25. septembra saslušanjem Marice Jakupek, majke osumnjičenog, Zorana Lukovića, eksperta za sekte u MUP-u Srbije i dvojice komšija. Danijel je, da podsetimo, 27. avgusta u svojoj kući u Beogradskoj ulici 44. u Novim Banovcima, na svirep način ubio i iskasapio tela Luke Opačića (4) i njegovog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ujaka Vasilija Trbovića (26). Dokazi koji terete Jakupeka kao ubicu su DNK analize sa predmeta koji su pronađeni na mestu zločina prilikom uviđaja, odmah posle zločina. Posle priznanja da je u svom kupatilu nožem ubio Luku Opačića i da se više ničega ne seća, Danijel Jakupek je odlučio da se dalje brani ćutanjem.

Nebojša Starčević, istražni sudija Okružnog suda u Sremskoj Mitrovici, ne želi da bilo šta zvanično saopštava dok istragu ne dovede do kraja. A to će potrajati, jer predstoji neuropsihijatrijsko i psihološko veštačenje osumnjičenog, kako bi mu se odredio stepen uračunljivosti u trenutku izvršenja ovog monstruoznog zločina.

Danijel Jakupek je, pouzdano se zna, priznao samo da je nožem ubio Luku Opačića u kupatilu svoje kuće, i da se više ničega ne seća. Nije se, prilikom priznanja izjasnio da li je telo mrtvog dečaka kasapio, pa se i sam pitao da li je on to uradio i zašto bi to učinio dečaku koga poznaje od rođenja. Ne zna ni da je ubio i dečakovog ujaka Vasilija Trbovića, sa kojim se družio oko dve godine. Priznao je da je bio čest gost porodice Trbović.

Priču, koja se pojavila u medijima da je, navodno, Danijel ubijao mačke i pse demantuje činjenica da je i sam imao 20 mačaka i da je mačke voleo, a povod za priču o ubijanju životinja je sukob sa komšijom, zbog psa koji je napadao njegove mačke, pa je Danijel pretio da će psa da ubije. Ni priča o satanističkom oltaru ne stoji, jer nije pronađen u podrumskoj prostoriji. U domen fantastike spada i tvrdnja da je u kući pronađen mrtvački sanduk u kojem je Jakupek, navodno, spavao. Nađena je samo određena sektaška literatura, među kojom je i časopis "Misterije", koji se kupuje slobodno, na svakom kiosku.

Sam Jakupek je odmah posle hapšenja tvrdio da on sa drogom nema nikakve veze, da je do odlaska u armiju povremeno pušio marihuanu, ali da je u armiji prekinuo i od tada nije dolazio u dodir sa narkoticima.

Međutim, pored DNK-a nalaza na predmetima koji su nađeni prilikom uviđaja u Novim Banovcima, koji terete Danijela Jakupeka, drugih dokaza nema, a kako se Jakupek u istrazi brani ćutanjem, teško će se utvrditi motiv ovog stravičnog zločina.

Danijelu Jakupeku pritvor ističe krajem ovog meseca. Međutim, sasvim je sigurno da će on biti produžen sve dok se istraga ne dovede do kraja. Posle završenog posmatranja i veštačenja, i u slučaju da Danijel Jakupek odluči da progovori u istrazi, postupak bi mogao da bude brzo okončan, jer materijalnih dokaza protiv osumnjičenog u ovom trenutku ima dosta.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.