Jača saradnja srpske i hrvatske policije

Izvor: Politika, Fonet, 15.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jača saradnja srpske i hrvatske policije

Razmena podataka o kriminalnim grupama koje deluju na teritoriji Srbije i Hrvatske presudna za borbu protiv organizovanog kriminala

Čelnici srpske i hrvatske policije razmenili su na jučerašnjem sastanku, održanom u sedištu MUP-a Srbije, najnovija operativna saznanja o ubistvima koja su nedavno potresla Hrvatsku. Prema rečima Vladimira Fabera, direktora MUP-a Hrvatske, policija ove zemlje napravila je korak dalje u istrazi ubistva Iva Pukanića i Nika Franića, suvlasnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << hrvatskog nedeljnika „Nacional” i jednog od direktora ovog lista.

– Sa kolegama iz Srbije analizirali smo najnovija saznanja do kojih smo došli u vezi sa određenim osobama i njihovim aktivnostima. Sastaćemo se opet kada srpska policija analizira njihov sadržaj. Definitivno smo korak bliže rasvetljavanju ovog događaja. Ipak pred nama je još zadatak da pokušamo da identifikujemo i da obezbedimo materijalne dokaze protiv počinioca i naručioca ovog ubistva – rekao je Faber na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Milorad Veljović, direktor srpske policije napomenuo je da će se rasvetljavanjem ovih ubistava zapravo rešiti mnogo veći problemi koji su od interesa za obe države i ceo region.

– Razmenili smo operativna saznanja u vezi sa određenim kriminalnim grupama koje deluju na teritoriji Srbije i Hrvatske, što je presudno za borbu protiv organizovanog kriminala jer ne postoji policija na Balkanu koja sama može da rešava ove probleme. Naša saradnja će doprineti da pripadnici određenih kriminalnih grupa budu iza rešetaka. Ne možemo sada da kažemo koje su to osobe, ali je bitno da raspolažemo saznanjima o njima i da su pod našom kontrolom – naglasio je Veljović.

Direktori policija dveju zemalja složili su se da je njihova međusobna saradnja na visokom nivou, ali da postoji prostor i mogućnost da ona bude još bolja i konkretnija.

– Za tri i po meseca ovo je četvrti susret policija Hrvatske i Srbije na najvišem nivou. Pored toga postoji intenzivna i svakodnevna saradnja na operativnom nivou. Ova dobra komunikacija stvara poverenje između dve institucije, koje omogućava zajedničku saradnju usmerenu na rešavanje problema – napomenuo je Faber.

Ivica Dačić, ministar policije, naglasio je da je razmena informacija između policija Srbije i Hrvatske od ključne važnosti za borbu protiv organizovanog kriminala u celom regionu.

-----------------------------------------------------------

Istraga zloupotreba u „Jugorosgasu”

Odgovarajući na pitanja novinara Dačić je izjavio da policija istražuje da li je bilo propusta kada je reč o promeni vlasničke strukture „Jugorosgasa”.

– Očigledno je da je srpska strana propustila slučajno ili namerno da preuzme akcije koje su ponuđene i tako je srpski udeo u „Jugorosgasu”, koji je posrednik u ugovoru Srbije i Rusije o kupovini gasa, pao na 25 odsto. Procenjivaće se da li u tome postoje elementi krivičnog dela, što će se obaviti u konsultaciji sa tužilaštvom – rekao je Dačić.

On je dodao da će policija „vrlo brzo” obavestiti javnost o rezultatima istrage.

D. Vukosavljević

[objavljeno: 16/01/2009]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Saradnjom protiv kriminala

Izvor: Kurir, 16.Jan.2009, 10:37

BEOGRAD - Direktori policija Srbije i Hrvatske Milorad Veljović i Vladimir Faber razmenili su juče u Beogradu informacije o aktivnostima kriminalnih grupa u Srbiji, Hrvatskoj i regionu. Faber je nakon sastanka rekao da je glavna tema razgovora bilo ubistvo Ivane Hodak i vlasnika lista Nacional Ive...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.