Izvor: B92, 25.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izmestiti vojna skadišta

Beograd -- Vojna skladišta oko autoputa moraju biti izmeštena jer postoji opasnost da Srbija izgubi međunarodni Koridor 10, rekao je Velimir Ilić.

Incident u Paraćinu potvdio je da građani Srbije nisu bezbedni. Gotovo pored svakog grada postoji vojno skladište. Ipak, osim Vojske, deo odgovornosti snose i lokalne samouprave. Ministar za kapitalne investicije je rekao da Koridor 10 mesečno zaradi 11 miliona evra naplatom putarina, kao i da blizina autoputa ne dozvoljava te >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << objekte na malom rastojanju.

General u penziji Slobodan Kosovac iz Atlantskog saveza kaže da je uvek bila praksa da Ministarstvo odbrane daje saglasnost na građevinske radove, ne zato što Vojska treba da ima monopol, već iz bezbednosnih razloga: "Treba utvrditi da li je neko dao dozvole za širenje stambenih naselja prema magacinu."

Veliki problem predstavlja i što Vojska ima mnogo više naoružanja nego što joj je potrebno. "Jedna opcija bila bi da se to proda, a druga da taj višak oružja uništi. Međutim, treba da se odgovori na pitanje zašto se naša vojska opredila za nagomilavanje", kaže Kusovac.

Počela obnova

Zamena crepova, vrata i prozora na uništenim kućama, oštećenim u eksploziji u Paraćinu, pri kraju je.

"U Ćupriji su za tri dana pokrivene sve kuće. Imamo još prozore i vrata, radimo, sa staklom smo pri kraju, ali ima 20 objekata koji su za rušenje", kaže Velimir Ilić.

Zbog zatvaranja autoputa, tovarna vozila usmeravana su na lokalne puteve, koji su zbog toga uništeni. Ministarstvo za kapitalne investicije će obnoviti sve puteve koji su uništeni. Eksplozija u Paraćinu oštetila je desetine kuća i objekata. Vlada je obezbedila crep, prozore i vrata i radovi su pri kraju, kaže ministar Ilić.

Paunović: Vlada još nije uplatila novac za obnovu

Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović izjavio je danas da Vlada Srbije od obećanih 50 miliona dinara pomoći za Paraćin i Chupriju, još nije uplatila ni dinara, niti je stiglo uputstvo o tome kako će izvođači radova biti isplaćeni.

Posle razgovora sa privrednicima opštine Paraćin koji su tražili da i njihovi objekti budu što pre sanirani od posledica eksplozije u vojnom skladištu, Paunović je novinarima rekao da je "glavno pitanje hoće li Vlada Srbije da plati sve štete u Paraćinu ili će opština stati iza građana koji će da tuže državu u cilju nadoknade štete".

Paunović je kazao i da je danas više puta bezuspešno pokušavao da stupi u kontakt sa ministrom za kapitalne investicije Velimirom Ilićem koji je na čelu vladine komisije za vanredne situacije.

Ilić: Pomoć je uplaćena

Ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić večeras je, međutim izjavio da je Paraćinu uplaćena prva tranša pomoći Vlade Srbije od pet miliona dinara.

On je rekao da će dodatna sredstva biti uplaćena čim bude potrošena prva tranša pomoći namenjena za zastakljivanje i manje popravke stolarije.

"Lokalna samouprava će poslove za sanaciju štete moći da plaća po najpovoljnijim cenama uz prateću dokumentaciju", objasnio je Ilić.

Eksplozije u Paraćinu terorizam?

Bivši inspektor BIA Jovica Đorđević tvrdi da postoji ozbiljna sumnja da su eksplozije u Paraćinu teroristički akt. "Reč je o sabotaži ili diverziji jer takvu eksploziju nije lako tek tako izazvati, a ni imati pristup takvom objektu, koji je od bezbednosnog značaja za zemlju", kaže on.

"O zaštiti vojnih objekata, kakav je magacin u Paraćinu, staraju se vojno-obaveštajni organi, Bezbednosno-informativna agencija i službe javne bezbednosti, koje ga operativno pokrivaju i kontraobaveštajno štite", kaže Đorđević.

"Vojni objekti kakav je magacin u Paraćinu imaju planove za zaštitu. Da bi im neko prišao, potrebno je da zna detalje tog plana, skice, raspored u objektu, tim pre što je reč o više skladišta koja nisu povezana, već međusobno udaljena", kaže on.

"Simptomatično je da su ljudi koji obezbeđuju ili rade na tim objektima uspeli da se blagovremeno povuku, bez ikakvih posledica, a da su one katastrofalne po ceo grad", naveo je on za Danas i dodao kako je čudno da se posle eksplozije otklanjaju posledice materijalne prirode, a da se niko ne oglašava povodom nesreće, odnosno onoga što ju je uzrokovalo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.