Izvor: S media, 30.Sep.2012, 22:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izmene Krivičnog zakonika: Gazdama se briše krivica

Radna grupa koju je formiralo Ministarstvo pravde sa zadatkom da uskladi Krivični zakonik sa međunardnim standardima završila je prvi deo posla. Neka krivična dela, kao što je, recimo, zloupotreba službenog položaja, čije preispitivanje Evropa uporno zahteva već nekoliko godina, sada su promenjena, a kod nekih, kao što je trgovina ljudima, pooštrene su kazne.

Izmene Krivičnog zakonika, kako saznajemo, trebalo bi da odvoje vlasnika privatnih firmi >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << od odgovornih lica u njima kada je reč o krivičnom delu zloupotreba službenog položaja. Naime, za to krivično delo, koje bi se zvalo zloupotreba službenog položaja odgovornog lica, ubuduće bi trebalo da konsekvence snose samo odgovorna lica, a ne i vlasnici firmi. Pored toga, klasična zloupotreba službenog položaja preimenovaće se u to novo krivično delo, što znači da će se po njemu nastaviti svi dosadašnji procesi.

"Predložili smo i da sankciju izdržavanje kazne u kući može da izriče sud u redovnom postupku, a ne da o tome odlučuje predsednik suda", kaže izvor „Novosti“ blizak Ministarstvu pravde.

Nezvanično, predviđaju se i nove kazne za trgovinu drogom. Dosadašnji minimum od tri godine trebalo bi da bude izbrisan i da se umesto njega donja granica određuje prema opštim pravilima. Kada je reč o krivičnom delu trgovina ljudima, najverovatnije će biti pooštrena kazna kada su žrtve maloletnici.

(Novosti, Foto: guliver/thinkstock)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.