Izvor: B92, 02.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izjave Markovića ostaju

Beograd -- Ranije izjave Radomira Markovića, odlukom sudskog veća, nisu izuzete iz predmeta u suđenju za ubistvo Stambolića i atentat na Draškovića.

Naime, u izjavama iz istrage, nekadašnji načelnik Državne bezbednosti optužio je Slobodana Miloševića za ta dela. Tu odluku donelo je veće Specijalnog suda posle čak trećeg zahteva odbrane da se te izjave ne upotrebljavaju u procesu.

Poslednji načelnik DB-a iz vremena Slobodana Miloševića, Radomir Markvić, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << optužen je u postupku za ubistvo Ivana Stmbolića i pokušaj ubistva Vuka Draškovića. Izjave, za koje su advokati odbrane po sveku cenu hteli da se izuzmu iz spisa ovog suđenja, sadrže neka priznanja Markovića, kao i optužbe na račun Miloševića. On je naime, u razgovoru sa specijalnim tužiocem rekao da mu je Slobodan Milošević kazao da bi trebalo ukloniti Ivana Stambolića, ali da nije precizirao kako to uraditi. Milošević mu je zatim, prema toj izjavi, rekao da da Miloradu Ulemeku sve što mu bude tražio, kao i da Ulemek radi po ličnom zahtevu Miloševića, koji celu stvar radi iz privatnih razloga.

Marković je takođe, tada rekao i da on nije imao veze sa ubistvom, ali da shvata svoju odgovornost.

U izjavi koja je vezana za atentat na Vuka Draškovića u Budvi, Radomir Marković je naveo da ga je Milošević pitao da li može da naredi Miloradu Ulemeku da "uradi nešto što je prethodno zabrljao", s tim da se verovatno mislilo na atentat na Ibarskoj magistrali. Marković, koji je u to vreme bio načelnik DB-a, rekao je da nema nikakav autoritet prema komandantu JSO-a, ikao mu je Ulemek bio podređen. U izjavi pred specijalnim tužiocem, bivši šef DB-a rekao je i da je Ulemeku dao lažne lične karte. Marković je takođe precizirao i da je Drašković bio praćen osam godine pre njegovog dolaska u DB i da je on lično odobrio praćenje Draškovića tada u Budvi. Marković je obe ove izjave potpisao.

Danas, međutim, trvdi da te izjave nisu istinite i da je na njih pristao da bi zaštito porodicu tokom akcije "Sablja", odnosno da mu je specijalni tužilac Jovan Prijić pretio da će biti osuđen ako ne sarađuje s njim. Navodno, tada je tužlac tražio da dobije "kapu" predmeta, tj. Slobodana Miloševića. Bivši šef DB-a je naveo da mu je obećavan status svedoka saradnika, kao i da je Prijić pretio rušenjem kuće, a on je u to poverovao jer su već bile srušene kuće vođa "zemunskog klana".

Bivši šef DB-a naveo je i da se nije plašio Miloševića iako je bio "nezgodan čovek", kao i da se nije plašio ni Ulemeka, ikao ga je prestravila informacija da će Ulemek voditi njegovog sina u šetnju.

Inače, taj glavni pretres bio je zanimljiv i zbog bolesti optuženih. Naime, Ulemek je tražio da stoji jer ga boli noga, a Milorada Bracanovića je toliko boleo bubreg da je na pola sata prekinut pretres.

Suđenje se nastavlja sutra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.