Izjašnjavanje Tužilaštva MKSJ do 15. decembra

Izvor: RTS, 09.Dec.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izjašnjavanje Tužilaštva MKSJ do 15. decembra

Sudija Haškog tribunala O-Gon Kvon naložio tužiocima u slučajevima Stojana Župljanina i Radovana Karadžića da se najkasnije do 15. decembra izjasne o Župljaninovom zahtevu za spajanje njegovog predmeta sa Karadžićevim.

O-Gon Kvon, predsedavajući sudija u veću koje vodi postupak protiv Župljanina i Mića Stanišića, obrazložio je da, u interesu efikasnog suđenja, tužioci Haškog tribunala treba da dostave svoje odgovore na Župljaninov zahtev do 15. decembra. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Karadžić još nije zatražio odobrenje sudskog veća da iznese svoj stav o Župljaninovom zahtevu.

Župljanin je prošle sedmice zatražio od Haškog tribunala da njegov predmet pripoji slučaju Karadžića radi fer suđenja i interesa pravde.

Župljaninov advokat Tomislav Višnjić od Haškog tribunala je zatražio da spoji slučaj Župljanin, koji je 29. septembra već pripojen slučaju protiv Stanišića, procesu protiv bivšeg lidera RS, Radovana Karadžića, i da tužilaštvo precizira optužnice podignute protiv njih.

Višnjić je obrazložio da je "čudno što je suđenje Župljaninu, optuženom za zločinački poduhvat na najvišem nivou uopšte razdvojeno od Karadžićevog predmeta" i da bi spajanje tih slučajeva pomoglo sudskom veću da bolje razume istorijske okolnosti događaja za koje su optuženi.

Župljanin je uhapšen 11. juna ove godine u Pančevu, posle devet godina skrivanja. On je kod istražnog sudije odbio da primi hašku optužnicu, tvrdeći da je pogrešno utvrđen njegov identitet i da on nije Župljanin, već Branislav Vukadin.

Tužilaštvo Haškog tribunala podiglo je optužnicu protiv Župljanina 17. decembra 1999, zbog krivičnog dela zločina protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja na teritoriji Bosne i Hercegovine 1992. godine.

Desetak dana posle hapšenja, Župljanin je prebačen u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala u Sheveningenu, a na prvom pojavljivanju pred sudom negirao je navode optužnice, tvrdeći da nije kriv.

Karadžić je uhapšen 21. jula u Beogradu, posle 12 godina skrivanja pod lažnim identitetom, a 30. jula je izručen Tribunalu u Hagu.

Optužen je za genocid i niz drugih ratnih zločina tokom rata u BIH.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.