Izvor: Blic, 09.Maj.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

'Izigrani smo na tenderu'

'Izigrani smo na tenderu'

BEOGRAD - Preduzeća 'Denim trejd' i 'Dimak' zatražila su od Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije da zbog nestručno obavljenog izbora poništi tender za nabavku opasača za policajce. Vlasnici firmi koje su učestvovale u nedavno okončanom tenderu za policijsku opremu zahtevaju novi tender jer, kako tvrde, komplet opasača i futrole za pištolj koji je komisija MUP-a usvojila ne ispunjava tražene uslove.

- Učesnici tendera za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << policijske opasače su izigrani. U tenderskoj dokumentaciji od proizvođača su traženi određeni uslovi za materijal i izradu, a izabran je opasač i futrola znatno lošijeg kvaliteta i po veoma niskoj ceni. Tražimo da se koža ispita u Institutu za kožu, a spremni smo da snosimo troškove. Da je tender završen, učesnici su saznali iz novina, a mesec dana posle odluke nisu mogli da vide pobednički uzorak. Nismo imali mogućnost ni da saznamo ko je u tenderskoj komisiji, niti imamo kome da se žalimo i ukažemo na propuste, pošto je komsija MUP-a u međuvremenu rasformirana. Od nadležnih državnih organa tražićemo da se tender poništi - kažu za 'Blic' predstavnici 'Denim trejda' i 'Dimaka'.

Komisija MUP-a izabrala je da 'Proizvodnja Mile Dragić' i 'Zastava' urade 5.000 belih opasača po najvišoj ponuđenoj ceni od 6.183 dinara, dok je izradu 23.000 crnih opasača dobilo preduzeće 'Gepard' po najnižoj ponuđenoj ceni od 2.155 dinara. Ostali učesnici u tenderu dali su ponude između 5.000 i 6.000 dinara. Vlasnici 'Denim trejda' i 'Dimaka' su posle pregleda pobedničkog uzorka utvrdili da opasač nije izrađen od prvoklasne goveđe kože, kako je traženo u tenderskoj dokumentaciji. Prema njihovim rečima, postava opasača i prateći elementi načinjeni su od daleko nekvalitetnijeg 'cepanika - špalta', plastificiranog, a konac kojim je prošiven uzorak, kako tvrde, ne odgovara prvobitnim zahtevima.

- Najvažnije primedbe odnose se na izabranu futrolu za pištolj. U dokumentaciji je traženo da bude napravljena od teleće kože debljine do 1,5 milimetara, sa termički oblikovanim međuslojem od plastične folije, da bi imala postojani oblik, i postavom od velurske kože. Na izabranom uzorku koža je debela 3,5 milimetara, nema međusloja i postojanog oblika i nema tražene postave. Policijske futrole takođe nemaju kopču za zakopčavanje i nemaju mehanizam za pozicioniranje. Iste primedbe se odnose i na bele komplete opasača i futrole. Koliko dugo izabrana oprema može da izdrži u svakodnevnoj upotrebi? Kao dugogodišnji proizvođači pitamo se da li neko želi da prevari policiju ili da obmane ostale proizvđače - kažu predstavnici 'Denim trejda' i 'Dimaka'.

Z. Dojić Zarada i do 800.000 DM

Pravljenje kožnih opasača, futrola za pištolje i drugih elemenata za srpsku policiju, vredno je, kako se procenjuje, između četiri i četiri i po miliona maraka. Smanjenjem troškova, kvalitetnijim radom zaposlenih i boljom organizacijom posla, cena se, prema istim procenama, može sniziti za oko pola miliona maraka. Za izradu 28.000 kvalitetnih opasača potrebno je tri meseca danonoćnog rada, koji bi preduzeću doneli čistu zaradu od 700.000 do 800.000 maraka. Cena pojedinačnog opasača, koja u ovakvom proračunu iznosi oko 200 maraka, smanjila bi se samo ukoliko proizvođač koristi manje kvalitetne sirovine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.