Izazvala paniku optužbom da se pacijentima vade zdravi organi

Izvor: Blic, 07.Mar.2009, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izazvala paniku optužbom da se pacijentima vade zdravi organi

Tomica Milosavljević

Ministarstvo zdravlja najavilo je podnošenje krivične prijave protiv Jasmine Lehlajtner, predsednice Udruženja za zaštitu pacijenata „Re-akcija” zbog sumnje da je optužbama u medijima da su beogradski lekari trojici pacijenta izvadili zdrave bubrege izvršila krivično delo izazivanja panike i nereda, saopštavaju u Ministarstvu zdravlja.

Jasmina Lehlajtner je u emisiji „Uvećanje” na Televiziji B92 izjavila da su nekim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pacijentima tokom hirurških intervencija u beogradskim državnim klinikama vađeni zdravi organi i da za to ima dokaze. Njene optužbe potvrdio je i pacijent

Srećko Ranković iz Kruševice kod Lazarevca koji je za „Blic” izjavio da mu je prilikom operacije trbušne aorte u Kliničkom centru Srbije 25. februara 2005. godine izvađen bubreg, a da je to saznao navodno krajem februara 2008. prilikom ambulantnog pregleda na VMA.

Profesor Lazar Davidović, koji je operisao ovog pacijenta ne želi da daje bilo kakve izjave. Međutim, on je Televiziji B92 preksinoć rekao da pacijentu nije izvađen bubreg.

- Tokom operacije trbušne aorte uopšte se ne vidi ovaj organ, već samo krvni sud. Bubreg najverovatnije ne funkcioniše. Nažalost, neko ko ima bolesne aorte ne može da ima zdrave krvne sudove vrata, mozga, srca ili bubrega. Pitanje je šta će prvo da se manifestuje - objasnio je dr Davidović.

Srećko Ranković kaže da je 24. februara otišao u privatnu kliniku „Euromedika”, gde su ga pregledali i u izveštaju napisali da su mu oba bubrega u funkciji, ali da mu kasnije lekar koji je tumačio snimak rekao da nema levi bubreg.

Da podsetimo, Rankoviću je ambulantno u Vojnomedicinskoj akademiji izrečena sumnja da mu nedostaje levi bubreg. Nakon toga on je pismeno obavešten da se javi radi daljih ispitivanja, ali on to nije uradio, nezvanično saznajemo na VMA.

Njemu je urađena sintigrafija bubrega koja je pokazala da mu levi bubreg nije u funkciji, ali prema tvrdnjama „Blicovog” izvora iz KCS moguće je da mu se organ nakon operacije trbušne aorte osušio, pa da zato u njega ne ulazi krv. Rezultati ove dijagnostičke metode u oba slučaja pokazuju isto.

- Pacijent nije kriv. On je izmanipulisan. Ipak, nedopustivo je da se takvi podaci prvo iznose u javnost, a da o tome prethodno nisu obavešteni tužilaštvo i policija. Uzimanje organa je ozbiljna optužba na račun srpskog zdravstva, čime je udaren šamar lekarskoj struci - kaže za „Blic” Tomica Milosavljević, ministar zdravlja.

Jasmina Lehlajtner, predsednica „Re-akcije”, tvrdi da su pored Rankovića još dvojici pacijenata u različitim bolnicama tokom operacije hirurzi ukrali po bubreg.

Dok ombudsman ispituje ove optužbe, zaposleni Klinike za vaskularnu hirurgiju KCS Srbije i Lekarska komora protestuju zbog napada na hirurga Lazara Davidovića, koji je radio operaciju trbušne aorte Srećku Rankoviću.

„Bolesnik koji je javno izjavio da su mu na Vojnomedicinskoj akademiji rekli da nema jedan bubreg, pre četiri godine je primljen na našu kliniku zbog pucanja trbušne i grudne aorte i hitno je operisan jer mu je bio ugrožen život. Njemu je urađena jedna od najtežih operacija, gde je smrtnost čak 80 odsto, a koja se uspešno mo­že uraditi, osim u KCS, sa­mo u još pet ustanova u Evropi”, stoji u saopštenju Davidovićevih kolega.

Lekarska komora: Sramne optužbe

I iz Lekarske komore Srbije kažu da je sramotno da je vrhunski lekar Davidović u situaciji da se pred kamerama brani od optužbi da je bolesniku izvadio bubreg i da se insinuira da je trgovao tim bubregom.

„Svako ko je prosečno obrazovan zna da se za transplantaciju traže zdravi organi. Znači li to da će svaki hirurg ubuduće morati da strahuje da će se pacijent kojeg uspešno operiše javiti posle više godina sa odštetnim zahtevima ili tužbom zbog navodnih krađa i preprodaja drugih okolnih organa”, stoji u saopštenju Lekarske komore.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.