Izabrano 90 odsto sudija

Izvor: Politika, 01.Dec.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izabrano 90 odsto sudija

Spisak novih sudija biće objavljen najkasnije do 15. decembra, izjavila je Nata Mesarović u prvom razgovoru posle izbora za predsednika Vrhovnog kasacionog suda

Visoki savet sudstva završio je 90 odsto posla kada je u pitanju izbor sudija u Srbiji. Najkasnije za 10 do 12 dana odluka će biti objavljena u „Službenom glasniku” i zatim saopštena na konferenciji za novinare.

Predsednik Visokog saveta sudstva Nata Mesarović ne želi da licitira sa brojem >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sudija koji će ostati bez posla, ali je kazala da će parlamentu biti predložen na izbor i jedan broj novih sudija, koji će od 1. januara obavljati ovu funkciju.

– Za sudije će biti predloženi i kvalitetni stručni saradnici, advokati i pravnici van pravosuđa – rekla je Nata Mesarović u prvom intervjuu za „Politiku” koji daje posle preksinoćnjeg izbora za predsednika Vrhovnog kasacionog suda.

Ona je prva sudija u Srbiji koja je prošla izbor sudija.

Svi ostali predsednici sudova biće izabrani tek početkom sledeće godine, a do 1. januara Visoki savet postaviće vršioce dužnosti predsednika sudova u Srbiji.

Kako se osećate kao prva sudija srpskog pravosuđa?

Moja kandidatura za predsednika Vrhovnog kasacionog suda prihvaćena je od strane Visokog saveta sudstva, koji me je i predložio na ovu funkciju, podržana je od strane Odbora za pravosuđe i dobila sam podršku 133 poslanika Narodne skupštine od 135 prisutnih. To samo govori da se i u skupštini vodilo računa o kriterijumima koji važe i za sve ostale sudije, a to su stručnost, dostojnost, obučenost i nezavisnost, sve ono što bi trebalo da poseduje predsednik najvišeg suda. Za mene nije iznenađenje što je predsednik najvišeg suda u zemlji žena. I to govori o objektivnosti onih koji su odlučivali.

U sudovima je velika neizvesnost i nervoza.Imate li podatak koliko je sadašnjih sudija ostalo bez posla?

Ne. Nemamo takve podatke. Nismo ih složili po broju. Znam da to interesuje javnost, ali treba sve prebrojati. Kada je reč o glasinama, imam utisak da se one namerno pronose, da to neko radi sa određenom namerom da uznemiri nekoga ili možda da ostavi utisak kako ima neki poverljiv izvor u Visokom savetu sudstva i da unese nepoverenje među članove saveta. To im nije uspelo jer savet vrlo ozbiljno i profesionalno radi svoj posao izbora sudija.Mnogo je lakše suditi, nego birati i raspoređivati kandidate za sudije koji su kvalitetni.Mnogi su svojim radom zaslužili da se nađu na pravim mestima. Međutim, nisu svi kandidati zaslužili da budu sudije. Mislim da je teško naći 2.500 kvalitetnih sudija. Ima onih koji su perfektni u stručnom smislu, ali ne ispunjavaju sve kriterijume dostojnosti.

Bilo je glasina da samo dvoje sudija sadašnjeg Vrhovnog suda Srbije ostaje u pravosuđu. Da li je to tačno?

To je nemoguće. Ima kvalitetnih sudija koji su svojim dugogodišnjim radom zalužili da budu u Vrhovnom kasacionom sudu. Taman posla da se knjiga svela samo na dva slova.

Kada će najviši sud, kao i Apelacioni sud u Beogradu i ostale najviše sudske instance biti preseljene u novu zgradu u Nemanjinoj 9.

U ponedeljak sam obišla tu novu zgradu. Ona je potpuno završena. Ostalo je da se nameštaj i oprema unesu u zgradu. Do 1. januara ćemo se useliti.

Hoće li ipak sudstvo biti u kolapsu zbog selidbe krajem decembra i početkom januara?

Ne bih to nazvala kolapsom. Negde od 15. ili 20. decembra treba očekivati da sudovi rade samo po hitnim predmetima. Do tada normalno rade, jer zaista je nužno obaviti pakovanje i preseljenje svih sudskih predmeta. Bilo bi neumesno kada bih ja rekla da će sudovi raditi do kraja decembra kao da se ništa ne dešava. Hitni predmeti, i u krivičnoj i u građanskoj i u upravnoj materiji će se rešavati. Pritvori i porodični predmeti, privremene mere moraju se rešavati. U Vrhovnom sudu su za narednu nedelju zakazane tri javne sednice.

Kad će moći da se vide prvi rezultati reforme pravosuđa?

To ćemo moći da cenimo tek krajem 2010. godine. Osnovni cilj je efikasno sudstvo, suđenje u razumnom roku, otvorenost sudstva i onemogućavanje trajanja postupaka po 10 i više godina.To je naš cilj i mi ćemo ga ostvariti u potpunosti za dve do tri godine. Postoje prigovori o korupciji u pravosuđu. Više sudijaje u krivičnim postupcimai to najviše iz privrednih sudova,. To je pitanje dostojnosti i cilj ove reforme je da se izaberu čestite sudije, koje su uvažene u sredinama gde žive i da se iskoreni i sama pomisao na korupciju. Većina sudija u Srbiji je časna i svoj posao obavlja savesno i stručno– zaključuje predsednik Visokog saveta sudstva i Vrhovnog kasacionog suda u intervjuu za „Politiku”.

Aleksandra Petrović

[objavljeno: 02/12/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.