Izabran 1.531 sudija

Izvor: Politika, Fonet, 17.Dec.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izabran 1.531 sudija

Visoki savet sudstva predložio je Narodnoj skupštini još 876 kandidata koji će 21. decembra biti prvi put birani

Visoki savet sudstva izabrao je 1.531 sudiju na stalnu sudijsku funkciju u sudovima opšte i posebne nadležnosti i predložio Narodnoj skupštini na izbor još 876 kandidata koji će biti prvi put birani za sudije, na period od tri godine. Narodni poslanici će glasati o njihovom izboru na sednici zakazanoj za ponedeljak, 21. decembar.

Od 876 kandidata >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koji će biti prvi put birani, 607 je prekršajnih sudija, koji od 1. januara prvi put ulaze u sastav sudstva. To znači da će biti izabran veliki broj sadašnjih sudija za prekršaje, ali i jedan broj kandidata koji do sada nisu radili sudijski posao.

Nisu saopšteni podaci o tome koliko je sadašnjih sudija ostalo bez posla i koliko je predloženih kandidata koji do sada nisu bili sudije.

– Svaka pojedinačna prijava je detaljno razmatrana i nijedna odluka nije doneta na pamet. Visoki savet je primenio kriterijume i merila za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti svakog sudije. Od sudova su pribavljena mišljenja o kandidatima, a stručnost, osposobljenost i dostojnost ocenjivana je i na osnovu podataka Nadzornog odbora i Velikog personalnog veća Vrhovnog suda Srbije – rekla je Nata Mesarović, predsednica Visokog saveta sudstva, na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

– Želim da kažem onima koji sumnjaju u objektivnost našeg rada, da je Visoki savet sudstva spreman da prihvati javnu diskusiju sa onima koji smatraju da odluku o dostojnosti nekog kandidata mogu osporiti. Stručnost kandidata je ocenjivana na osnovu izveštaja o njihovom radu – rekla je Nata Mesarović.

Ona je naglasila da se za svakog kandidata može proveriti kako je rangiran prema kriterijumima.

– Moram reći da je jedan broj sudija sam sebe doveo u situaciju da ne bude izabran u određeni sud ili da izgubi sudijsku funkciju. Mislim najpre na sudije koje su konkurisale samo za jedan sud, i to za sud najvišeg ranga, a to se najviše odrazilo kod sudija sadašnjeg Vrhovnog suda Srbije – rekla je predsednica Visokog saveta sudstva.

Ona je objasnila da je jedan broj sudija konkurisao samo za Vrhovni kasacioni sud, iako je poznato da se nadležnost sadašnjeg Vrhovnog suda prenosi u novoj sudskoj mreži delimično na Vrhovni kasacioni sud a delimično na apelacione sudove.

– Visoki savet sudstva nije mogao nikoga da izabere u sud za koji on nije konkurisao. Takođe, ima slučajeva da su sudije sadašnjih opštinskih sudova konkurisale samo za Viši sud, ne pokušavajući da zadrže mesto u okviru budućeg osnovnog suda, pa su tako sami sebe doveli u situaciju da ne budu izabrani i da ne zadrže sudijsku funkciju koju su do sada imali – objasnila je Nata Mesarović.

Ona je naglasila da Visoki savet nije premeštao sudije, ali da su sudije iz manjih gradova konkurisale za apelacione sudove u velikim gradovima i da je jedan broj njih i izabran na mesta u većim gradovima.

– Jedini cilj Visokog saveta sudstva bio je da stvorimo stručnog i nepristrasnog sudiju koji će moći da obavlja taj posao. Veliki broj mladih ljudi je predložen na izbor Narodnoj skupštini. Od 2005. godine u pravosuđu nije izabran nijedan novi sudija. Mnogi stručni saradnici i savetnici u sudovima su proteklih godina svojim radom pokazali da su veoma stručni i da mogu da se nose sa najtežim predmetima. Takve ljude treba zaposliti i dati im mogućnost da dalje napreduju – rekla je predsednica Visokog saveta sudstva.

Aleksandra Petrović

--------------------------------------------------------

Nacionalni ključ

U skladu sa brojem stanovnika drugih nacionalnosti u pojedinim sredinama, Visoki savet je izabrao i određeni procenat sudija različitih nacionalnosti, ali to ne znači da je prema njima imao bilo kakav blaži kriterijum, rekla je predsednica Visokog saveta sudstva.

--------------------------------------------------------------------------

Osam krivičara Vrhovnog suda ostalo bez posla

Konferencija za novinare Visokog saveta sudstva održana je u sudnici Vrhovnog suda u Resavskoj ulici, tako da je bilo prisutno desetak sudija krivičnog odeljenja tog suda, od kojih većina nije na spisku izabranih sudija. Novinari su dobili spiskove neposredno pre konferencije, tako da nikakvih pitanja o sudijama Vrhovnog suda, koji su ostali bez posla, nije bilo.Od 19 sudija krivičnog odeljenja Vrhovnog suda, čak njih osam nije izabrano na sudijsku funkciju u novoj mreži sudova, a reč je o imenima koja su poznata javnosti. Od pet predsednika krivičnih veća Vrhovnog suda, samo je Zoran Savić ostao sudija, o ostala četvorica – Janko Lazarević, Novica Peković, Dragiša Đorđević i Dragomir Milojević nisu izabrani. Kako saznajemo, sudije Lazarević i Peković konkurisali su samo za Vrhovni kasacioni sud. Osim njih, nisu izabrane sudije Vrhovnog suda Zoran Tatalović, Miodrag Vićentijević, Predrag Gligorijević i Dragan Jocić. Sudije krivičnog odeljenja Vrhovnog suda Nevenka Važić, Anđelka Stanković, Bata Cvetković i Goran Čavlina izabrani su za sudije Vrhovnog kasacionog suda, a Sretko Janković, Sonja Manojlović, Nikola Mićunović, Slobodan Rašić, Zoran Savić i Veroljub Cvetković izabrani su za sudije Apelacionog suda u Beogradu, dok je Dragan Aćimović izabran za sudiju Apelacionog suda u Novom Sadu.Krivičari Gligorije Spasojević i Slobodan Gazivoda odlaze u penziju.Bivša predsednica Vrhovnog suda Vida Petrović-Škero izabrana je za sudiju Vrhovnog kasacionog suda.

A. P.

[objavljeno: 18/12/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.