Iz protesta odsekao sebi prst i pojeo ga

Izvor: Blic, 24.Apr.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz protesta odsekao sebi prst i pojeo ga

Tokom jučerašnjeg najavljenog štrajka tekstilaca iz Novog Pazara, radnik Zoran Bulatović, jedan od sindikalnih lidera iz ovog grada i predsednik Udruženja tekstilaca, odsekao je sebi deo malog prsta leve ruke u znak revolta zbog položaja u kome se nalaze radnici nekada najmoćnije privredne grane u ovom mestu.

Teško povređeni Bulatović je posle ovog nemilog događaja prebačen u novopazarsku bolnicu gde su lekari pokušali da mu neurohirurškim putem prst „spoje" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa šakom i povrate mu funkciju. Ovim se informacija koju su u prvi mah preneli pojedini mediji - da je Bulatović pojeo odsečeni prst, pokazala kao netačna.

Uvertira nezapamćenog čina na koji se odlučio Bulatović, počela je oko 14 časova, kada je grupa od desetak štrajkača ušla u sindikalne prostorije u zgradi „Jezero" i tu se zabarikadirala. Bulatović je, kako se posle čulo od njegovih kolega koje su se sa njim nalazile iza zaključanih vrata, dohvatio nož i presekao mali prst na levoj šaci. Pred očima zabezeknutih kolega Bulatović je odsečeni prst uzeo u desnu ruku, a zatim kazao:

- Pošto nemamo šta da jedemo, ješćemo naše prste.

Drama u „Jezeru" potrajala je još izvesno vreme, do 15.30, kada se u zgradi gde su protestvovali tekstilci pojavio gradonačelnik Novog Pazara Mirsad Đerlek, i uspeo da ubedi Bulatovića da sa njim krene u bolnicu.

Prilikom izlaska iz zgrade u pratnji gradonačelnika, Bulatović je poručio da se na odsecanje prsta odlučio u znak solidarnosti sa tekstilnim radnicima, među kojima je mnogo samohranih majki, kako bi državi skrenuo pažnju da konačno počne da rešava njihove nagomilane probleme.

- Nisam hteo da dozvolim da se prve na ovaj korak odluče samohrane majke i žene koje su u štrajkačkom odboru. Smatrao sam da sam najrazumniji i da ja to treba da uradim - rekao je Bulatović za Radio „Sto plus" iz Novog Pazara.

Bulatović je, takođe, obećao da će se čim izađe iz bolnice ponovo pridružiti štrajkačima kako bi zajednički istrajali u borbi za svoje ciljeve. Vladi je dao rok od tri dana da iznađe rešenje za njegove kolege, a onda je obećao da će svakog dana isto što i on učiniti po jedan radnik dok im se ne isplate zarade od 1993. do prestanka radnog odnosa!

Protest tekstilnih radnika u Novom Pazaru organizovali su bivši radnici nekada renomiranog kombinata „Raška", firme koja ne radi skoro dve godine. Posle obustavljanja proizvodnje u kombinatu, tek mali broj od ukupno 5.000 njegovih radnika zbrinut je socijalnim programom, dok je većina njih ostala na ulici bez dinara otpremnine i svake druge pomoći. Tekstilci ovim štrajkom traže da im se isplate zaostale zarade i poveže radni staž od 1997. do gašenja firme.

Na težak položaj konfekcionara juče je, posle događaja u „Jezeru", upozorio i gradonačelnik Mirsad Đerlek, kazavši da su mnogi od njih gladni, pri tom obećavši da će učini sve što je do njega da barem neki od njih budu zbrinuti u drugim preduzećima.

Reč stručnjaka: Ovo je vapaj za pomoć

Psihoterapeut Tamara Štajner ocenila je juče za „Blic" da je slučaj iz Novog Pazara potez iz očajanja i vapaj za pomoć.

- Pošto je nesrećnom čoveku oduzeta uloga zaštitnika porodice, nesvesno je izabrao da sam sebe simbolično ubije. On nije lud, cela situacija je užasno teška. Pošto mu ništa drugo nije preostalo, izabrao je poziv u pomoć na simboličan način - objasnila je Tamara Štajner.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.