Izvor: B92, 12.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivan Marković pred sudom

Požarevac -- Bivši sekretar Direkcije i portparol JUL-a i sekretar za informisanje Ivan Marković pojavio se danas pred Opštinskim sudom u Požarevcu

Markoviću se sudi za povredu ugleda i časti. Markovića tuži bivši "otporaš" Nebojša Sokolović, zbog izjava i saopštenja datih od 2. do 9. maja 2000, u kojima Marković "otporaše" naziva NATO-plaćenicima, domaćim izdajnicima, članovima organizacije Hitlerjugend, psihički poremećenim i delinkventnim ličnostima. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Markovićeva današnja odbrana svodi se na objašnjenje da je putem saopštenja nastupao u ime stranke, a ne u svoje ime. On je, međutim, pred sudom rekao da se sa stavovima stranke slagao jer nije homo dupleks. " Tim Maršal je u izjavi Nedeljnom telegrafu rekao da je u rušenje Miloševića ulozeno 60 miliona dolara, a u Budimpešti je pukovnik SAD u penziji Robert Kelvi njih obučavao kako da obore Miloševića", rekao je Marković, dodavši da je on svojim izjavama pokušavao da zaštiti poredak u zemlji. "Jačinu vrednosnih sudova iznetih u saopštenjima formiralo je političko stanje u zemlji", objasnio je Marković.

Markovićeva naslednica, portparolka JUL-a Dragana Kuzmanović, rekla je u štampi da je Marković u pomenutim saopštenjima iznosio svoje, a ne stavove stranke. Nebojša Sokolović je na suđenju izjavio da je ona u jednom članku rekla da je Marković pričao sve i svašta, da mu često nastupaju žute minute i da onda priča sve i svašta, a da je ono što je rekao rekao u svoje ime, što nema nikakve veze s politikom stranke. Sokolović smatra da Marković oseća grižu savesti zbog stvari koje je tada izrekao. "Ipak ga grize savest, pa je došao da na neki način opere svoju savest. Ostaje kod stava da je on neodgovorna osoba, da on ni za šta ne odgovara, da su svi drugi krivi, da je sve to radio po naredbi svoje partije, čiji je portparol bio i čije je ideje sprovodio. Ta odbrana, normalno, ne stoji. On je bio alfa i omega tadašnjeg sistema i tadašnjeg diktatora i njegove supruge i slepo je sprovodio njihovu politiku, u odbrani svojih političkih poena i pozicija, a valjda je bilo i imovinske koristi", kaže Sokolović.

Marković nije želeo da daje izjave novinarima, zadovoljan današnjom odbranom. "Slikajte, slikajte, imate šta da slikate", dobacio je Marković.

Sokolović je u svom današnjem iskazu posvedočio da je u tuči 2. maja, koja je i povod tim saopštenjima, učestvovao Marko Milošević, sin tadašnjeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića. Sokolovićev odštetni zahtev glasi na 15 miliona dinara.

Ivan Marković je najavio izvođenje novih dokaza iskazima novih svedoka, čija imena nije pominjao. Sudija Boško Mitrović zakazao je nastavak suđenja za 13. septembar.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.