Izvor: Blic, 24.Jan.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italijan umakao preko granice?

Italijan umakao preko granice?

BEOGRAD, BANJALUKA - Beogradska policija još nije podnela krivične prijave protiv odgovornih osoba iz firme 'Eko tera' koja je prevarila oko 900 građana SRJ i 712 osoba iz Republike Srpske nudeći im vize i zaposlenje u inostranstvu. Posle odlaska Antonija Peletijerija, vlasnika 'Eko tere', Vesna Stanović, direktor banjalučkog predstavništva preduzeća, privedena je u policiju na informativni razgovor, a preuzeta je kompletna poslovna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dokumentacija, potvrdio je za 'Blic' portparol MUP-a RS Zoran Glušac. U Banjaluci je takođe privedeno još nekoliko osoba koje su povezane sa poslovanjem ove firme, a veliki broj prevarenih građana zatražio je pomoć od policije.

Za sada nije poznato gde se nalazi Peletijeri, ali prevareni pretpostavljaju da je, sa nekoliko miliona maraka koje je uzeo od njih, pobegao u Italiju. Prema nezvaničnim informacijama, beogradska policija još prikuplja podatke o Italijanu, švajcarskom državljaninu i za Peletijerijem nije raspisana poternica Interpola.

Istraga slučaja 'Eko tera' zahtevaće, kako 'Blic' nezvanično saznaje u banjalučkoj policiji, dosta vremena jer je dokumentacija izuzetno obimna, a građani kojima je Peletijeri uzeo po 960 maraka tvrde da je iste prevare izveo i u drugim balkanskim zemljama. U Beogradu u Nemanjinoj ulici 4 i juče je veća grupa ljudi čekala ispred prostorija preduzeća da preuzme pasoše. U Banjaluci, trojicu predstavnika građana koji su protestovali ispred zgrade Vlade RS prekjuče je primio Fuad Turalić, ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom. Posle sastanka, ministarstvo je izdalo saopštenje u kojem se naglašava da je građanima predočena originalna dokumentacija u vezi sa izvršenom registracijom italijanskog preduzeća koja je kako se navodi obavljena u skladu sa propisima RS.

Ivica Rasulić, sekretar Saveznog ministarstva za ekonomske odnose, kaže za 'Blic' da je ovo ministarstvo 'Eko teri' izdalo rešenje o registraciji po važećim zakonskim propisima nakon što je ispunilo odgovarajuće uslove. Posle toga, ministarstvo ne snosi odgovornost za krivična dela koja počine predstavnici preduzeća.

A. K. - Z. D. Demanti iz ministarstva

Republičko ministarstvo za ekonomske veze sa inostranstvom demantovalo je da je izdalo dozvolu za poslovanje 'Eko tere'. - Republičko ministarstvo za ekonomske veze sa inostranstvom nije nadležno za izdavanje rešenja o registrovanju stranih firmi ili predstavništava na teritoriji Srbije. Izdavanje dozvola je u nadležnosti saveznih organa. Firma 'Company Eco terra sas di Pellettieri Antonio&C. Milano, Italija' registrovana je 25. juna 2001. godine, navodi se u saopšenju ovog ministarstva.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.