Izvor: B92, 01.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga za "naftnu mafiju"

Beograd -- Policija i specijalno tužilaštvo najavljuju da se lista osumnjičenih proširuje i da će biti još hapšenja za "naftnu mafiju".

Specijalni tužilac Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu podneo je zahtev za sprovođenje istrage protiv 25 osoba umešanih u nelegalnu trgovinu naftom i naftnim derivatima. Istražnom sudiji Specijalnog suda do sada je privedeno 16 osoba koje su osumnjičene za malverzacije sa uvozom nafte od januara ove godine.

Krivičnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prijavu koja sadrži blizu 150 stranica, policija je podnela protiv 25 osoba zbog zločinačkog udruživanja, zloupotrebe službenog položaja, davanja i primanja mita, kao i krijumčarenja.

Najveći deo prijave odnosi se na Mišu Stojanovića za koga se sumnja da je vođa takozvane naftne mafije

"Zahtev za sprovođenje istrage protiv Stojanovića tereti ga da je osnovano sumnjiv da je izvršio krivično delo zločinačkog udruživanja i krivično delo davanja mita", kaže", objašnjava Tomo Zorić, portparol Specijalnog tužilaštva.

"Što se tiče Pavlovića, njemu se na teret stavlja da je osnovano sumnjiv da je izvršio krivično delo zloupotrebe službenog položaja. Ko god je procesuiran, za njega postoje čvrsti dokazi. To što su neka lica procesuirana podnošenjem zahteva za sprovođenje istrage nikako ne znači da je stavljena tačka na ovaj slučaj", kaže on.

Za zločinačko udruživanje i zloupotrebu službenog položaja, između ostalih, sumnjiče se Aleksandros Manasis i Mitar Odalović, penizonisani načelnik Republičke tržišne inspekcije koji se tereti i za davanje mita u podstrekivanju.

Krivična dela za zloupotrebu službenog položaja u upravi tržišne inspekcije i većem broju privrednih subjekata, pored Slobodana Pavlovića, podnete su protiv još osam osoba, službenika državne uprave i privatnih pumpi.

Šestoro tržišnih inspektora terete se za primanje mita. Za krivična dela pranje novca sumnjiče se četiri osobe, većinom direktori i službenici privatnih firmi.

Devetoro okrivljenih brani se sa slobode jer su pristali na saradnju sa policijom i tužilaštvom, a lista umešanih u nelegalni biznis sa naftom proširiće se i na druge državne uprave.

Zanimljiva je i činjenica da su lažni zapisnici tržišnih inspektora stizali u Poresku upravu Savski venac i na carinski prelaz.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.