Izvor: Blic, 23.Jul.2009, 22:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Istraga u predmetu Atif Dudaković je u toku"

Portparol Tužilaštva Bosne i Hercegovine Boris Grubešić kaže da je u toku istraga u predmetu Atif Dudaković i drugi, ali da o tome ne može dati druge detalje.

On je rekao da ne može da komentariše najnovije video snimke, nastale u leto 1994. godine, na kojima se vidi kako ratni komandant Petog korpusa Armije BiH Dudaković naređuje svojim vojnicima da streljaju dva zarobljena pripadnika Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna.

"Istraga protiv Dudakovića >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je u toku i dok istraga traje nema komentara u vezi s tim predmetom", izjavio je Grubešić.

Krivičnu prijavu protiv Dudakovića su pre tri godine podneli Tužilaštvu BiH tadašnji predsednik RS Dragan Čavić i premijer Milorad Dodik, nakon objavljivanja video-snimaka na kojima se vidi kako Dudkaović naređuje ubijanje srpskih civila i zarobljenih vojnika, kao i uništavanje njihove imovine.

Koordinator policijskog tima MUP-a RS za istraživanje i dokumentovanje krivičnih dela ratnih zločina Simo Tuševljak potvrdio je da tužilaštvo BiH poseduje ove, kao i druge snimke na kojima se vidi da su pripadnici Petog korpusa Armije BiH, pod komandom generala Dudakovića, činili ratne zločine nad Srbima, ali i nad muslimanima u Autonomnoj pokrajini Zapadna Bosna, pod kontrolom Fikreta Abdića.

On kaže da je Tužilaštvu dostavljeno 30 DVD diskova u kojima se vide operacije koje je vodio Peti korpus i način na koji se uništava srpska imovina i proteruju civili.

Dudaković opovrgava autentičnost snimka

Atif Dudaković danas je opovrgao autentičnost snimka na kome on, kao ratni komandant Petog korpusa Armije BiH, naređuje da se streljaju dva zarobljena pripadnika jedinica Autonomne pokrajine "Zapadna Bosna".

"Za mene je to deo nekog specijalnog propagandnog rata. Nek istražni organi, baš kada je ta operacija u pitanju, izvrše istragu i utvrde činjenice", rekao je Dudaković za banjalučku Alternativnu televiziju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.