Izvor: B92, 04.Apr.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga protiv Kolesara i Križana

Beograd -- Istražni sudija Okružnog suda u Beogradu doneo je rešenje o sprovođenju istrage protiv Nemanje Kolesara i Darka Križana.

Kako je agenciji Beta potvrdila portparol Okružnog suda Ivana Ramić, sudija Dragan Lazarević je odredio rešenje za pokretanje istrage protiv Kolesara i Križana osumnjičenjih za primanje mita i pranje novca. Ramić je rekla da se njih dvojica brane sa slobode i da će sutra biti saslušan i bivši savetnik za bezbednost Zorana Đinđića >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Zoran Janjušević i direktor "MCS grup" Miroljub Jakovljević.

Nemanja Kolesar, kako se navodi u prijavi MUP-a, kao predsednik Upravnog odbora fabrike cementa "Novi Popovac" i direktor te kompanije Križan su sa predstavnicima firme "Holcim" iz Švajcarske postigli dogovor da će koristeći službeni položaj omogućiti da ponuda preduzeća "Breitenburger" bude proglašena za najpovoljnijeg kupca "Novog Popovca" na tenderu 2001.

Posle javnog tendera, početkom 2002. pomenuta firma kupila je fabriku cementa za 52 miliona američkih dolara, navodi se u prijavi i dodaje da je postizanju dogovora doprineo i Jakovljević, koji je imao poslovne kontakte sa predstavnicima "Novog Popovca" i "Breitenburgera" i Kolesaru i Križanu pomogao u izvršenju krivičnog dela.

Firma "Breitenburger" je po postignutom dogovoru uplatila 2,99 miliona dolara na račun firme "Majron Sejls LTD" sa Sejšela, čiji je vlasnik Janjušević, ističe MUP u prijavi.

Dodaje se da je deo od 355.000 dolara je prebacen na lični račun u "Cepter banci" Kolesara, 250.000 dolara na račun Križana, 634.000 na nerezidentni račun firme Janjuševića, a najveći deo novca u iznosu od oko 860.500 dolara uplaćen je na račun Jakovljevića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.