Istraga o nesreći u tunelu

Izvor: B92, 24.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga o nesreći u tunelu

Mesto nesreće - tunel "Straževica" (FoNet)

Beograd -- U toku je istraga koja će utvrditi da li su u tunelu Straževica sprovedene sve mere tehničke zaštite, saopšteno iz "Puteva Srbije".

Istraga je pokrenuta povodom jučerašnje nesreće u kojoj su poginula dva radnika, Ljubomir Vidović i Tomislav Ristić. Zbog ove nesreće, predsednik Odbora Skupštine Srbije za rad i socijalna pitanja Meho Omerović zatražio je od nadležnih organa da tom odboru dostave kompletnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << informaciju kako je došlo do pogibije radnika.

Kako se navodi u saopštenju Javnog preduzeća "Putevi Srbije", za mere tehničke zaštite u tom tunelu odgovoran je izvođač radova i nadzorni organ.

Navodi se i da se u toku oslobođenja zidova od oplate naglo obrušio peskoviti i glinoviti materijal sa čeonog dela tunela zatrpavši dva radnika "Energoprojekta niskogradnja" iz Beograda.

Teren je vlažan i peskovit, a u blizini se nalazi i prirodno klizište. "Imajući u vidu da je istražni postupak u toku 'Putevi Srbije' ne mogu da komentariše uzroke ove tragedije", dodaje se u saopštenju.

Inače, podaci Uprave za bezbednost i zdravlje na radu pokazuju da su ove godine 22 osobe preminule usled povreda na radu. Najčešći uzroci nesreća na radu su nepropisna obezbeđenost objekta i rad bez opreme za ličnu zaštitu, kao što su kaciga i pojas.

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za rad i socijalna pitanja Meho Omerović zatražio je od nadležnih organa potpune informacije o pogibiji dvojice radnika, Ljubomira Vidovića i Tomislava Ristića, na radnom mestu.

"Ja sam u svojstvu predsednika Odbora za rad i socijalna pitanja uputio hitan dopis nadležnim organima da mi dostave kompletnu informaciju o tome šta se desilo, kako je došlo do toga da dva čoveka izgube život radeći na svom poslu. Prilikom dobijanja tih potpunih informacija zakazaću sednicu Odbora kako bismo jednu veoma važnu temu kakva je bezbodmost zdravlja na radu tretirali na način na koji ona i zaslužuje", kazao je Omerović.

Prema njegovim rečima tranzicija, ulazak u Evropsku uniju i sve što opterećuje javnost, pada u vodu, ukoliko na putu prema njima budemo imali ovakve žrtve.

Verujemo da će nadležni organi veoma brzo utvrditi ko je odgovoran za ovo što se desilo i da će na kraju krajeva da će oni koji su odgovorni za smrt dva radnika koji su stradali u tunelu odgovarati. To može da bude jedini valjan odgovor pravne države na ovo što se desilo i nadam se da se nikada ništa slično neće ponoviti u budućnosti, rekao je Omerović.

Republički inspektor rada Sibin Obradović izjavio je da je istraga o pogibiji dva radnika u toku, i da će nakon utvrđivanja da li su ispoštovane sve mere koje su propisane Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu, biti procenjeno koje mere treba preduzeti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.